
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft een belangrijke uitspraak gedaan in een langlopende fiscale zaak tussen de Belastingdienst en telecombedrijf Ericsson. Het hof wees de aftrek van meer dan €100 miljoen aan interne rente af, omdat er sprake zou zijn van een kunstmatige constructie die uitsluitend was opgezet om belastingvoordeel te behalen in Zweden. De renteaftrek zou ten onrechte ten laste zijn gebracht van de Nederlandse winstbelasting. De uitspraak is niet alleen van belang voor de betrokken partijen, maar werpt ook nieuw licht op de behandeling van interne financieringsstromen binnen internationale concerns en de voorwaarden voor renteaftrek in Nederland.
De casus: interne renteaftrek en compensabele verliezen
In 2004 nam Ericsson via een Nederlandse dochter een meerderheidsbelang over in een Italiaans dochterbedrijf. De financiering verliep via een interne lening van het Zweedse moederbedrijf aan de Nederlandse entiteit. De betaalde rente werd in Nederland in afgetrokken, terwijl de ontvangen rente in Zweden kon worden verrekend met compensabele verliezen — zonder directe belastingheffing tot gevolg.
Volgens het hof was het doel van deze opzet expliciet het benutten van Zweedse verliezen, zonder dat er sprake was van een zakelijke reden of daadwerkelijke economische activiteit in Nederland. Daarmee kwalificeert de rentestroom volgens het hof als een vorm van grondslagerosie.
Spilfunctie als toetssteen
Een cruciaal element in de beoordeling is de zogenoemde “spilfunctie” binnen concernfinanciering. Alleen als een concernonderdeel daadwerkelijk een centrale, zakelijke rol speelt in de interne financieringsstructuur — met voldoende substance en eigen expertise — kan betaalde rente op concernleningen in aanmerking komen voor aftrek.
Het gerechtshof stelde vast dat de Nederlandse dochter in dit geval die spilfunctie niet vervulde. Volgens hoogleraar belastingrecht Rudolf de Vries (ook extern adviseur bij EY) is dit de eerste keer dat een gerechtshof daadwerkelijk inhoudelijk toetst of sprake is van een spilfunctie. Daarmee krijgt het begrip — eerder geïntroduceerd door de Hoge Raad — meer praktische invulling.
Gevolgen voor andere zaken en het vestigingsklimaat
De Belastingdienst spreekt van een belangrijke overwinning in de aanpak van ‘gekunstelde renteaftrek’. Er lopen momenteel nog tien vergelijkbare zaken waarin dit thema centraal staat.
Hoewel deze uitspraak het fiscale vestigingsklimaat voor financieringsactiviteiten van internationale ondernemingen beïnvloedt, benadrukken experts dat de uitkomst in andere zaken sterk afhankelijk zal zijn van de feiten en omstandigheden. Een eventueel cassatieberoep van Ericsson lijkt bovendien weinig kansrijk, omdat de Hoge Raad niet over de feiten oordeelt.
Bron: FD.nl
Op de hoogte blijven van de voorwaarden voor renteaftrek?
Abonneer je dat op onze nieuwsbrief of maak gebruik van Nextens Naslag. Dat is de onmisbare fiscale toolkit voor iedere financieel professional.
Nextens Naslag
Met Nextens Naslag ben je altijd op de hoogte van de laatste fiscale ontwikkelingen!
