“Accountantsbureaus gaan door blockchain steeds meer databedrijven worden.” Dat voorspelt Paul Bessems, blockchain consultant en CEO bij Weconet Blockchain Technologies, tijdens de Accountancy Expo. “De blockchain is namelijk breder dan Bitcoin. Ook data kan door de nieuwe technologie veiliger en efficiënter uitgewisseld worden. Bij accountantsbureaus zal de komende jaren dan ook steeds meer de strategie worden: hoe kan ik toegang tot data organiseren, zonder zelf de hele boekhouding bij te hoeven houden?”
Blockchaintechnologie
Blockchain is een peer-to-peer oplossing, een netwerk zonder centrale server, om afspraken vast te leggen in een grootboek. Deze technologie zorgt ervoor dat de afspraak decentraal wordt vastgelegd, waarbij deze versleuteld, transparant en niet meer te veranderen is. Ook kunnen er overeenkomsten (smart contracts) geprogrammeerd worden, die zonder tussenkomst van derde partijen actief kunnen zijn op de blockchain. In zo’n smart contract is vooraf overeenstemming bereikt door partijen over de te volgen acties. Houdt één van de partijen zich niet aan de gemaakte afspraken, dan zal het systeem de ‘if-this-than-that’ regels toepassen en de geprogrammeerde vervolgactie niet uitvoeren.
Gesloten doos
“Je moet blockchain zien als een gesloten doos”, vervolgt Bessems. “Het enige wat die blockchain doet, is het organiseren van veilig transport van A naar B. Het is het organiseren van schaalbaar vertrouwen. Voor elk ‘vervoer’ hoeven namelijk maar drie zaken gecontroleerd te worden: is de data veilig getransporteerd? Was de verzender ook de eigenaar? En heeft deze eigenaar de data maar één keer verzonden? Dat is de essentie van zakendoen. Het is eenvoudig, efficiënt, schaalbaar en betrouwbaar.”
Bitcoin
Het bekendste ‘product’ dat gebruikmaakt van de blockchain is cryptovaluta, oftewel digitale munteenheden zoals Bitcoin. De blockchaintechnologie maakt bepaalde controlerende activiteiten overbodig. Zo wordt bij de cryptovaluta geen gebruikgemaakt van een centrale bank. De transacties gebeuren tussen gebruikers onderling en worden geverifieerd door de blockchain. Dit zou er echter ook voor kunnen zorgen dat audit-werkzaamheden van de accountant of de noodzaak van de handtekening bij de notaris bij verkoop van een woning overbodig wordt.
Gedeelde werkelijkheid
Bessems ziet echter nog meer interessante toepassingen voor de blockchain. Blockchain is volgens hem de lopende band voor gegevensverwerkers. “Stel ik vraag een hypotheek aan bij een bank en vul in dat ik 50.000 euro per jaar verdien. Hoe weet de bank dan of dit de werkelijkheid is? Het controleren van deze gegevens kost de instantie nu nog veel tijd. Maar op de blockchain kan de server van de bank een vraag stellen aan de server van de werkgever: klopt het wat hier staat? De bank krijgt niet terug hoeveel het precies is, maar alleen of het een gedeelde werkelijkheid is. Het antwoord wordt snel en volledig anoniem gegeven.”
Personal Data Service
Het is volgens Bessems ook mogelijk om het model van vraag-en-aanbod om te draaien. “Nu moet ik elke website waar ik kom mijn gegevens invoeren, die vervolgens in hun database worden opgeslagen. Als ik bijvoorbeeld bij Bol.com een boek bestel, dan moet ik mijn data achterlaten, maar weet ik niet wat hier na de levering mee gebeurt. Met blockchain kunnen we dit omdraaien. Elke keer als ik een boek bestel, kan Bol.com mijn gegevens opvragen bij mijn Personal Data Service (PDS). Dit doet het bedrijf door een vraag aan mijn server te sturen en binnen een paar seconden wordt er antwoord gegeven. Dit antwoord kan het bedrijf echter niet opslaan.” Volgens de blockchain consultant kan op de PDS ook data opgeslagen worden over je lichaam, gezondheid, huis, auto en portfolio. Daardoor houd je de data in eigen hand, maar is het ook makkelijker om de juiste informatie snel te delen.