Er wordt te weinig rekening gehouden met de gevolgen van de coronamaatregelen bij de waardebepaling van bedrijfspanden. Dat vinden cafébazen, restauranthouders maar ook winkeliers. In de ogen van de ondernemers krijgen de panden een te hoge WOZ-waarde waar ze uiteindelijk dus ook te veel gemeentelijke belastingen voor moeten betalen.
Verdubbeling
Fiscaal dienstverlener Previcus Vastgoed ziet het aantal ondernemers dat bezwaar maakt dan ook sterk toenemen. Het bedrijf voert namens bedrijven en particulieren bezwaarprocedures tegen WOZ-beschikkingen. Dat doen ze op basis van no cure, no pay. Volgens de dienstverlener zijn er in de eerste weken van dit jaar bijna 50% meer bezwaren ingediend dan vorig jaar het geval was.
Maar ook in de periode daarna tot half maart lag het aantal bezwaren aanzienlijk hoger. Voor heel 2021 verwacht Previcus een verdubbeling. Vanwege de coronapandemie kijken ondernemers kritischer naar hun uitgaven en dus ook naar de gemeentelijke belastingen, stelt de fiscaal dienstverlener tegenover het FD.
Peildatum
Ondernemers vinden dan ook dat veel gemeenten de gevolgen van de crisis niet hebben meegenomen in de waardebepaling. Wat daarbij opvalt dat de ondernemers behoorlijk boos zijn over de nieuwe WOZ-waarde. Normaal gesproken zijn vooral de particulieren boos, stelt directeur Michel Uyen.
Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet het verschil. Dit jaar wordt er veel vaker bezwaar gemaakt tegen WOZ-beschikkingen. De controleur, de Waarderingskamer die toeziet op de gemeentelijke waarderingen had al rekening gehouden met de stijging. De waarde wordt bepaald aan de hand van de waarde op 1 januari van het voorafgaande jaar. Toen was er nog weinig aan de hand.
Verschil per geval
Daarom adviseerde de toezichthouder gemeenten al om rekening te houden met de bijzondere omstandigheden. Als deze er zijn mag er volgens de wet worden afgeweken van de gangbare peildatum voor de waardebepaling. Toch blijft het lastig om tot een aangepaste waardebepaling te komen zegt ook Linda Hennink, lid van het managementteam van de Waarderingskamer.
De omstandigheden verschillen immers per geval. Musea en concertzalen zijn bijvoorbeeld praktisch vanaf het begin van de crisis gesloten. Terwijl cafés en restaurants, al dan niet met terras en thuisbezorging, nog wel wat omzet hebben gedraaid.
Onderneming versus vastgoed
Uyen stelt dat ongeveer de helft van de gemeenten de waarde van horecagelegenheden, pretparken en sportaccommodaties met enkele procenten heeft verlaagd. Maar volgens de directeur kijken ze nu al tegen waardedalingen van 20% aan. Van hem hadden de gemeenten dan ook aan de veilige kant moeten gaan zitten met de waardebepaling.
Volgens Reinier Kunst van de VNG willen gemeenten wel. Maar erg veel ruimte is er niet. Sommige hebben de onroerendezaakbelasting verlaagd waar anderen de belastingaanslag hebben uitgesteld. Wat het lastig maakt is dat de WOZ niet over het bedrijf maar over de vastgoed gaat, stelt Kunst. Een kroeg en winkel kan 20% minder zijn maar dat geldt weer niet als daar bijvoorbeeld een groenteboer zich vestigt. Zowel Kunst als Hennink zeggen dat veel gemeenten bereid zijn ondernemers tegemoet te komen. Hun advies luidt: neem direct contact op met de gemeenten, aldus het FD.