In de strijd tegen belastingontwijking heeft het kabinet een een speciale commissie opgesteld om zogenaamde brievenbusfirma’s aan te pakken. In reactie op de adviezen van de commissie geeft staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit, CDA) aan dat het bestrijden van brievenbusmaatschappijen vooral op Europees niveau moet gebeuren.
Maatschappelijk ongewenst
De Commissie doorstroomvennootschappen, geleid door oud-topambtenaar Bernard Ter Haar, kwam eind 2021 al met een lijst van vijftien suggesties om het gebruik van doorstroomvennootschappen in legale, maar maatschappelijk ongewenste fiscale ontwijkingsstructuren te bestrijden, dat schrijft het FD.
Nu leidt echter geen van de aanbevelingen tot conrete vervolgacties van het kabinet. Volgens Van Rij moeten veel van de adviezen in Brussel worden geregeld. Bijvoorbeeld de uitwisseling van informatie over de brievenbusmaatschappijen tussen belastingdiensten. De staatssecretaris geeft aan dat de fiscus momenteel al spontaan gegevens op dit gebied deelt met college diensten binnen de EU.
Unshell
In Brussel wordt er gewerkt aan een richtlijn om belastingontwijking via de zogenaamde shell entities te voorkomen. De richtlijn is genaamd Unshell. Nederlamd zal zich sterk maken voor uitbreiding van de spontane gegevensuitwisseling, schrijft Van Rij aan de Kamer. Uitwisseling met derde landen zal daarentegen niet worden meegenomen. ‘Dit ook niet haalbaar wordt geacht gezien het krachtenveld’.
Van Rij benadrukt dat er recent al veel is gedaan om misbruik van de brievenbusmaatschappijen tegen te gaan. Als voorbeeld noemt hij de in 2021 ingevoerde bronbelasting op rente en royalty’s. Vanaf volgend jaar zal deze belasting ook gelden voor dividenden.
Eigen jaarrekening
Volgens de CDA’er heeft de bronbelasting effect gehad. Dat blijkt ook uit onderzoek van De Nederlandsche Bank. Geldstromen naar belastingparadijzen zijn gedaald van €39 mrd in 2019 naar €6 mrd in 2021. Bovendien zijn de geldstromen naar landen als Ierland, Luxemburg en Singapore niet toegenomen. De aanbeveling van de commissie-Ter Haar om dochtermaatschappijen verplicht te stellen een eigen jaarrekening te publiceren, legt het kabinet direct naast zich neer. Dit zou een te grote groep bedrijven raken met een onnodig grote administratielast, aldus het FD.