De Belgische fiscus heeft het afgelopen jaar een recordbedrag van 90 miljoen euro aan naheffingen gestuurd aan multinationals die winsten, behaald in België, niet doorgaven. Het afgelopen jaar behandelde de Belastingdienst 132 dossiers en claimden ruim 89,74 miljoen euro. Dat is meer dan voorgaande jaren. Toen werd gemiddeld 67,33 per jaar geïnd. Dat schrijft De Tijd.
Fiscus beter bewapend
Volgens hoogleraar fiscaal recht Luc de Broe is de fiscus beter bewapend dan vroeger. Ze weten de zwakke plekken in de multinational te vinden en bedrijven moeten ook meer informatie aanleveren. Dat verklaart volgens de hoogleraar waarom er meer controles plaatsvinden, die leiden tot meer winstcorrecties.
Regels OESO
Bij de multinationals bestaat er bezorgdheid dat de fiscus de winststromen van de voorbije jaren ook behandelt volgens de regels die de OESO in 2015 heeft goedgekeurd. De Belgische fiscus is meteen begonnen met de toepassing van die regels, ook met terugwerkende kracht.
Multinationals in het vizier
Welke multinationals er in het vizier zijn gekomen, geeft de fiscus niet prijs. Google Belgium gaf in zijn jaarrekeningen prijs dat de fiscus in 2016 controle deed bij de internetgigant. Eind 2017 bleek uit de Paradise Papers dat Nike de winsten uit zijn grote logistieke centrum in de Kempen, bijna nooit in België boekt. Deze gaan naar Nederlandse vennootschappen, waar ze via fiscale omwegen flink minder belast worden. De Europese Commissie is hier vorige maand een onderzoek naar gestart.