De Baltische staat Estland staat met 100 punten bovenaan in de ranglijst van ontwikkelde landen met de beste belastingen. België maakt echter de grootste sprong op de lijst die jaarlijks wordt samengesteld door de Amerikaanse Tax Foundation, dat schrijft het FD.
Hervorming inkomstenbelasting
De zuiderburen stijgen maar liefst zes plaatsen op Tax Competitiveness Index 2018, die vorige week is verschenen. De Belgen belanden op plaats 19 van de lijst met 35 landen die zijn aangesloten bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Dit dankzij de hervorming van de inkomstenbelasting. Voor het bedrijfsleven is de winst- of vennootschapsbelasting verlaagd naar 29,6%, tegenover 34% in 2017. Verder is de deelnemingsvrijstelling, die voorkomt dat bedrijven twee keer winstbelasting moeten betalen, verhoogd van 95% naar 100%. Ten slotte zijn de Belgen minder tijd kwijt aan hun btw-aangifte, 75 in plaats van 100 uur.
De Tax Foundation juicht het toe als bedrijven en burgers minder belasting betalen over de laatst verdiende euro of dollar. Zo’n laag marginaal tarief voor winstbelasting en individuele inkomstenbelasting bevordert volgens de conservatieve denktank de economische groei. Meer belasting op consumptie en hogere loonbelasting zijn daarentegen minder schadelijk, aldus de stichting.
Nederland
Nederland staat op de vijfde plaats. Voor de meeste Nederlandse huishoudens is de inkomstenbelasting per 1 januari verlaagd maar tegelijkertijd is het btw-tarief voor eerste levensbehoeften verhoogd van 6% naar 9%. Maar deze veranderingen tellen nog niet mee voor de Index 2018.
De afstand tot Estland is echter iets groter geworden, omdat de Esten in de ogen van de Foundation de btw hebben verbeterd. Buurland Letland heeft stuivertje gewisseld met Nieuw-Zeeland en is van plaats drie naar plaats twee gegaan. De Letten hebben de winstbelasting van hun buren gekopieerd. Ze heffen voortaan 20% belasting over de winst die bedrijven uitkeren aan aandeelhouders. Naast Nieuw-Zeeland moet Nederland ook Luxemburg voor zich dulden, aldus het FD.