De effectieve belastingdruk voor grote bedrijven in Nederland is veel lager dan het tarief van 25 procent voor de vennootschapsbelasting. Volgens een onderzoek van de Groene fractie in het Europees Parlement betalen multinationals gemiddeld slechts 10,4 procent belasting, schrijft het FD. Nederland behoort daarmee tot de top vijf lidstaten waar de daadwerkelijke belastingdruk het meest afwijkt.
Koploper is Luxemburg
Koploper op de lijst is Luxemburg met een effectieve belastingdruk van 2,2 procent, terwijl de vennootschapsbelasting (vpb) op 29 procent staat. De Luxemburgse belastingconstructies zijn inmiddels berucht. Onlangs werd bekend dat ook Ikea van deze constructies gebruik heeft gemaakt.
Ook Frankrijk en België
Ook Frankrijk en België lopen uit de pas als het gaat om het verschil tussen de vpb en de effectieve belastingdruk. Dit is opvallend, want juist deze landen staan bekend om een hoge collectieve lastendruk. Frankrijk zet bovendien sterk in voor de invoering van een extra belasting voor internetbedrijven, omdat deze ondernemingen nu te weinig zouden betalen. Anderzijds komen multinationals dus weg met een gemiddelde belastingdruk van 16,7 waar de winstbelasting 33 procent bedraagt.
Aantrekkelijke aftrekposten
Grote bedrijven kunnen in EU-landen vaak profiteren van aantrekkelijke aftrekposten. In Nederland bijvoorbeeld de innovatiebox. Dit is volgens de fiscus een instrument om innovatief onderzoek door ondernemers te stimuleren. Het Centraal Planbureau oordeelde echter eind vorig jaar dat de innovatiebox een subsidie is voor winstgevende bedrijven met innovaties uit het verleden.
Lees ook:
“Vergroot de toegang tot innovatiebox voor kleine ondernemers” >>
Inkomsten verhuizen
Binnen de EU zijn er ook veel mogelijkheden voor multinationals om inkomsten te verhuizen naar landen waar die gunstiger worden belast. De Groenen stellen dat bedrijven zo de kans krijgen om naar ‘de laagste bieder’ te vertrekken. De mazen in de verschillende belastingwetgevingen zouden jaarlijks miljarden kosten.