Terughalen schulden
In de Halfjaarrapportage van voorjaar 2015 lag de focus op de aanpak invordering toeslagen in het buitenland. De volgende stap is de mogelijke opbrengst van het terughalen van belasting- en premieschulden in het buitenland. Wiebes wil hier met eenzelfde inzet achteraan. ‘Het zal niet makkelijk zijn maar we zijn dat onszelf verplicht. De Belastingdienst pakt het door dynamisch monitoren al veel slimmer aan. We geven een schuld niet op maar blijven het in de gaten houden.’
Moeizame samenwerking
De samenwerking met buitenlandse belastingdiensten loopt soms nog moeizaam omdat zij hun prioriteit over het algemeen leggen bij het invorderen van hun eigen schulden. De Belastingdienst benadert na een dwangbevel in landen waar geen verdrag mee is, soms persoonlijk en direct de belastingschuldige, de zogenoemde ‘direct approach’ .
Mensen in beeld
Afgelopen maanden zijn bij de Belastingdienst bekende inkomens- en vermogensgegevens van mensen en ondernemingen in het buitenland met een schuld systematisch in beeld gebracht. Dit leverde al 5000 adviezen voor loonvordering en 1500 adviezen voor een beslag op banktegoeden op. Ook betaalt de Belastingdienst geen toeslagen of teruggaven aan Nederlanders in het buitenland met een schuld. Hiermee is voorkomen dat ruim € 8 miljoen mogelijk onterecht is uitbetaald.