Voorschotten
Toeslagen worden altijd eerst als voorschot door de Belastingdienst verstrekt. Het kan zijn dat de ontvanger achteraf recht op een lagere toeslag blijkt te hebben. Het te veel ontvangen bedrag moet dan worden terugbetaald. Als dat niet tijdig gebeurt, ontstaat een toeslagschuld. De meest gestelde vragen en antwoorden over de manier waarop deze verrekening plaatsvindt, zijn gepubliceerd op het Forum Fiscaal Dienstverleners van de Belastingdienst. Hieronder vindt u alle vragen en antwoorden.
Antwoorden Belastingdienst
Wanneer verrekenen wij toeslagschulden zonder dat uw klant hierom heeft gevraagd?
Als uw klant niet (op tijd) terugbetaalt of te weinig heeft betaald om een betalingsregeling te starten, mogen wij verrekenen. In eerste instantie wordt er dan verrekend met het voorschot van de zelfde toeslag als waar uw klant een schuld voor heeft. Of dit kan, staat ook op de eerste brief met acceptgiro die uw klant over de schuld ontvangt. Verder mogen eenmalige teruggaven inkomstenbelasting en nabetalingen van toeslagen altijd worden verrekend, zodra de oorspronkelijke vervaldatum van de terugvorderingsbeschikking is verstreken.
Mogen wij een belastingschuld verrekenen met een voorschot van toeslagen?
Nee, voorschotten en nabetalingen van toeslagen mogen wij niet verrekenen met een belastingschuld. Andersom mogen wij wel een toeslagenschuld verrekenen met een teruggave van inkomstenbelastingen of eenmalige nabetalingen van Toeslagen.
Kunnen wij een verrekening ongedaan maken als uw klant hier om vraagt?
Ja, verrekeningen die ertoe leiden dat iemand onder de beslagvrije voet komt, kunnen wij op verzoek terugdraaien vanaf de laatste verrekening voor het verzoek. Hierdoor stopt dan de lopende verrekening. U kunt dit voor uw klant aanvragen door het formulier op de website in te vullen en aan ons op te sturen. Of door eerst contact op te nemen met de Belastingtelefoon (0800-0543). Er moet altijd een formulier worden ingevuld en opgestuurd met de gevraagde bewijsstukken.
Met welke voorschotten mogen wij verrekenen?
Vanaf het moment dat de vervaldatum van de terugbetalingstermijn is verstreken kunnen we verrekenen met alle toeslagen en alle uitbetalingen op basis van de inkomstenbelasting, dus niet alleen met een voorschot van dezelfde toeslagsoort. Hierbij houden wij o.a. rekening met de beslagvrije voet (als wij hiervan op de hoogte zijn) en een actieve loonvordering (waardoor iemand al op het bestaansminimum zit).
Wanneer houden we rekening met de beslagvrije voet ?
Een verrekening van een schuld met een voorschot huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget kan er toe leiden dat het inkomen van iemand beneden de beslagvrije voet komt. Op zo’n moment kan de klant een verzoek doen om de beslagvrije voet toe te passen. Dit kan gedaan worden met het formulier op www.toeslagen.nl/beslagvrijevoet.
Kinderopvangtoeslag wordt niet beschouwd als inkomensondersteuning, maar is bedoeld als bevordering van de arbeidsparticipatie. Dat maakt dat de overige toeslagen wel onderdeel zijn van de beslagvrije voet bij beslag of verrekening en de kinderopvangtoeslag niet. Dit betekent dat met de andere toeslagen niet verrekend mag worden, voor zover daardoor de beslagvrije voet van de belanghebbende aangetast zou worden.
Gebruik altijd de standaardformulieren die u kunt downloaden van de website. Nadat de beslagvrije voet is vastgesteld wordt er een jaar lang rekening mee gehouden.
Berekenen wij rente over het bedrag dat moet worden terugbetaald?
Ja. Op dit moment bedraagt de belastingrente 4%. Dit percentage wordt berekend over het totale bedrag dat moet worden terugbetaald nadat de betalingstermijn is vervallen. Dus ook als uw klant in termijnen betaalt of als er wordt verrekend, moet uw klant rente betalen.
Wat gebeurt er als er een persoonlijke betalingsregeling is afgesproken en uw klant moet nog een schuld gaan betalen?
Voor iedere (nieuwe) schuld na de afgesproken betalingsregeling moet uw klant opnieuw een persoonlijke betalingsregeling aanvragen. Een betalingsregeling wordt afgesproken per terugvordering maar bij meerdere regelingen is het mogelijk via de Belastingtelefoon een
betaalplan aan te vragen.