De Belastingdienst heeft bewust bezwaren afgewezen van mensen bij wie ten onrechte de kinderopvangtoeslag werd gestopt. Dat blijkt uit interne stukken van de fiscus die in bezit zijn van Trouw.
Misbruik van toeslagen
Het gaat om een zaak uit 2014. De Belastingdienst besloot toen ineens de kinderopvangtoeslag stop te zetten van 235 ouders die gebruikmaakten van gastouderopvang via een bureau dat verdacht werd van misbruik van toeslagen. Daarnaast moesten de ouders soms tienduizenden euro’s aan ontvangen toeslag terugbetalen. De ouders moesten zelf aantonen dat zij wél recht hadden op toeslag, maar de Belastingdienst vertelde niet welke gegevens ze daarvoor moesten overleggen.
Bezwaar
Later bleek dat meer dan de helft van de betrokken ouders toch recht had op toeslagen. Veel ouders tekenden al direct bezwaar aan tegen het stopzetten van de toeslag, maar veel van deze bezwaren werden pas na meer dan twee jaar in behandeling genomen. Al die tijd konden de ouders geen toeslag aanvragen.
Interne evaluatie
In een interne evaluatie, in handen van de krant, schrijft de Belastingdienst dat er ‘vooral op individueel niveau is gezocht naar gronden om de toeslag af te wijzen’. De problemen zijn volgens advocaat Eva Gonzalez Perez, die veel van de gedupeerde ouders bijstaat, nog steeds niet opgelost. De Raad van State oordeelde in 2017 al dat de stopzetting van de toeslagen onrechtmatig was, maar de gedupeerden moeten alsnog zelf gaan procederen om schadevergoeding te krijgen.
Geen schadevergoeding
Vorig jaar oordeelde de Nationale Ombudsman al dat de Belastingdienst coulance zou moeten tonen en gedupeerden schadeloos moet stellen. Geen van de gedupeerden heeft echter een schadevergoeding ontvangen, afgezien van wettelijke rente over geld dat de Belastingdienst alsnog heeft uitgekeerd.