De Belastingdienst heeft de Nationale ombudsman misleid in het onderzoek naar de kosten van dwangbevelen. De fiscus blijkt de kosten van dwangbevel tegen ondernemers tussen 2014 en 2018 niet te hebben gecorrigeerd als de vordering zelf werd verlaagd. Dat schrijft het FD op basis van een brief van ombudsman Reiner van Zutphen aan minister Menno Snel van Financiën.
Niet voldoende waarborgen
De ombudsman heeft een klacht ontvangen en neemt de zaak hoog op. De Belastingdienst reageerde op de klacht dat burgers niet konden worden benadeeld, dankzij voldoende waarborgen in de werkprocessen. Maar die blijken er toch niet te zijn geweest, zo heeft de dienst nu laten weten.
Affaire kinderopvangtoeslagen
Het schandaal volgt kort na de affaire rond de kinderopvangtoeslagen. Ook in die zaak heeft de fiscus te weinig gedaan om de burger te beschermen tegen de gevolgen van fouten. Bij veel ouders werd de kinderopvangtoeslag onterecht stopgezet en teruggevorderd. Inmiddels heeft Snel aangekondigd de 302 gezinnen te gaan compenseren.
6 weken de tijd
De ombudsman geeft de Belastingdienst nu zes weken de tijd om alsnog afdoende antwoord te geven op de vraag hoe groot de groep benadeelden is. Bij wie zijn de dwangbevelkosten ten onrechte niet verlaagd en om welk bedrag gaat dit? Ook wil Van Zutphen weten hoe gedupeerden schadeloos worden gesteld.