MKB-Nederland en VNO-NCW zijn niet te spreken over het plan van staatssecretaris Menno Snel (Financiën) om directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) belasting te laten betalen voor leningen bij hun eigen bedrijf. Hierover willen de belangenorganisaties op korte termijn een gesprek met de staatssecretaris.
Belasting voor lening
MKB-Nederland en VNO-NCW vrezen voor negatieve effecten van dit kabinetsvoorstel, waarbij dga’s belasting moeten betalen voor lening bij hun eigen onderneming boven de 500.000 euro. Dga’s hoeven nu geen belasting te betalen voor leningen, die zij bijvoorbeeld gebruiken als aanvulling op het loon of voor een hypotheek. Vanaf 2022 gaan deze 23.000 dga’s belasting betalen over deze leningen.
Winstuitkering
Door de heffing in 2022 in te voeren, hebben dga’s drie jaar om de schuld bij hun bedrijf af te lossen. Het alternatief is dat zij deze schuld omzetten in een winstuitkering. Dan moeten zij daarover 25 procent belasting betalen in box 2. Het kabinet verwacht dat een groot aantal ondernemers dat volgend jaar zullen doen en houdt daarom rekening met een eenmalige belastingopbrengst van 1,8 miljard euro.Verderlezen in het themadossier op FiscaalTotaal over