Is de Miljoenennota gebaseerd op fictie? Vrijdag rapporteerde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de schatkist in de eerste zes maanden van dit jaar al 11 miljard euro overhoudt. Toch staat in de jongste Miljoenennota dat het begrotingsoverschot over het hele jaar slechts 5,8 miljard zal bedragen. Dat schrijft het FD.
Hardnekkig
Het ministerie van Financiën houdt hardnekkig vast aan het beperkte overschot. Het kan zomaar zijn dat er een tekort optreedt van 5 miljard in de tweede helft van het jaar, waardoor de raming alsnog klopt, laat een woordvoerder van het ministerie weten aan de krant.
Afwijking inkomstenraming
De afgelopen jaren bedroeg de gemiddelde afwijking van de inkomstenraming zo’n 3,4 procent. Op verwachte inkomsten van 283 miljard is dat een onzekerheidsmarge van bijna 10 miljard. In 2017 kwamen de inkomsten 10,7 miljard hoger uit dan in de Miljoenennota werd verwacht, in 2016 was het 11 miljard meer en in 2015 4,5 miljard. Dat blijkt uit een rapport dat op Prinsjesdag werd gepubliceerd, onder leiding van emeritus hoogleraar Flip de Kam.
Onverklaarbaar
De Kam werd door Hoekstra gevraagd om het mysterie van de afwijkingen te ontrafelen. Hij concludeert dat een belangrijk deel van de ramingsfouten onverklaard blijft. Wel is duidelijk dat er imperfecties in het ramingsmodel zitten en dat de gevolgen van beleidswijzigingen soms faliekant verkeerd worden ingeschat.
Buurlanden
Op aanraden van De Kam gaan deskundigen van Financiën te rade bij buurlanden om te leren hoe ze het beter kunnen doen. Uit internationale vergelijkingen blijkt dat het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk vaak in de roos schieten, maar ook België en Frankrijk doen het beter.