No meer corona-coulance. Zo’n 21.500 bedrijven die te laat hun cijfers hadden ingeleverd voor de vaststelling van de corona-loonsteun, krijgen extra tijd. Dat maakte demissionair staatssecretaris Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afgelopen week bekend. In eerste instantie hadden de ondernemers tot 1 november.
Accountants- of derdenverklaring
Van de totale groep hebben ongeveer 9500 ondernemers geen aanvraag ingediend voor de NOW-steun. Zij krijgen nog de tijd tot 9 januari. Het andere deel van 12.000 bedrijven hebben aangegeven de aanvraag niet op tijd af konden ronden vanwege de nog ontbrekende accountants- of derdenverklaring. Die groep krijgt nog tot 6 februari.
De cijfers die moesten worden ingeleverd gaan over de eerste NOW ronde van het voorjaar 2020. De loonsteun werd al voorschot uitgekeerd en nu moet het definitieve bedrag worden vastgesteld op basis van het daadwerkelijke omzetverlies. Eigenlijk hadden de ondernemers die te laat waren alles moeten terugbetalen.
Honderden telefoontjes
De wat kleinere groep die geen aanvraag heeft ingediend ontvangen een herinnering van het UWV. In totaal kregen zij een voorschot van €320 miljoen aan loonsteun. Het kan zijn dat er ondernemers bijzitten die met opzet niets hebben aangeleverd omdat ze verwachten geen recht te hebben op de NOW-steun.
Veel bedrijven hebben juist hun best gedaan om alles voor de deadline in te leveren. Er kwamen dan ook honderden telefoontjes binnen bij het speciaal opgezette Klant Contact Centrum van het UWV. In totaal hebben 130.000 bedrijven op tijd aan hun verplichtingen voldaan voor de eerste ronde loonsteun. Het gaat om €7,6 miljard aan voorschotten.
Terugbetalingstermijn
Bij de definitieve berekening van het UWV kan het twee kanten op. Het kan zijn dat een bedrijf een deel moet terugbetalen. Als het omzetverlies echter hoger is dan van te voren was ingeschat dan kan het betekenen dat een werkgever meer geld krijgt. Bij terugbetaling kan een ondernemer ervoor kiezen de maximale termijn van vijf jaar te gebruiken.
Een betaalpauze van een jaar is ook mogelijk en er hoeft geen rente betaald te worden, aldus NOS.