De Nederlandse Bank (DNB) wil dat banken actief gaan onderzoeken of hun klanten belasting ontwijken. Belastingontwijking is niet illegaal, maar toch zouden banken hier actief mee bezig moeten zijn. Het zou zelfs reden kunnen zijn om cliënten te weigeren, meent de toezichthouder. Dat meldt het FD.
Belastingontwijking is een risico
DNB heeft vorige maand aanbevelingen gepubliceerd over de manier waarop banken moeten omgaan met belastingrisico’s bij hun klanten. In een consultatie drongen banken erop aan belastingontwijking niet onder deze risico’s te scharen, omdat dit legaal is. De toezichthouder heeft hier geen gehoor aan gegeven.
‘Belastingplanning is géén ontduiking’
Fiscaal experts vinden dat DNB toegestane belastingplanning ten onrechte op één hoop gooit met verboden belastingontduiking. Onlangs maakte Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit dat ook duidelijk aan Nextens. Shell wordt door media en politiek aan de schandpaal genageld voor het optimaal gebruik maken van de liquidatieverliesregeling. “Shell betaalt in Nederland geen belasting, doordat ze buitenlandse verliezen in Nederland ten laste van het resultaat kunnen brengen. Dit is een regeling die wettelijk gewoon bestaat en hoe het oorspronkelijk ook door de wetgever bedoeld is. Absoluut geen belastingontduiking dus.”
Reputatie van de bank
De centrale bank erkent dat belastingontwijking niet illegaal is. Maar om ontduiking op het spoor te komen, mogen banken ontwijking niet negeren. Ook kan belastingontwijking door klanten de reputatie van een bank beschadigen en afbreuk doen aan het vertrouwen in de financiële sector, aldus DNB.
Geen taak voor DNB
“DNB meet zich een taak aan die niet thuishoort bij de centrale bank”, zegt hoogleraar belastingrecht en zelfstandig belastingadviseur Hans van den Hurk tegen het FD. “Voor belastingontwijking hebben we de Belastingdienst.” Volgens onderzoeker en docent Ronald Hein van Universiteit Tilburg biedt een mogelijke vertrouwensschade een erg smalle juridische basis om banken op te dragen legaal belastinggedrag te onderzoeken.
Verzet banken
Banken verzetten zich ook tegen de verplichte controle van hun klanten op belastingontwijking. Hoewel de aanbevelingen van de DNB niet juridisch bindend zijn, hebben banken bijna geen andere keuze dan de aanbevelingen op te volgen, omdat de toezichthouder beoordeelt of de risicoanalyses op orde zijn.
Overlast voor particulieren en bedrijven
Het gevolg is dat bankiers standaard veel fiscale informatie van hun klanten moeten opvragen. Hein stelt tegen de krant dat DNB is doorgeschoten. Hij verwacht veel overlast voor particulieren en bedrijven. Afgezien daarvan betekent het volgens de fiscalist wel wat om door een bank te worden geweigerd. “Het is confronterend voor wie volkomen legitiem handelt en aan veel integriteitseisen voldoet, om te horen: wij willen u niet als klant.”