Ambtenaren van de Belastingdienst en douane beginnen volgende week met werkonderbrekingen om hun eis voor een loonsverhoging van 3,5% kracht bij te zetten. Dat hebben de vakbonden voor overheidspersoneel maandag aangekondigd, schrijft het FD.
Ultimatum
Maandagochtend liep het ultimatum van de bonden af zonder dat minister Kajsa Ollongren is gekomen met een tegenvoorstel. Daarom komen er vanaf volgende week kortstondige acties, die gestaag zullen worden uitgebreid, aldus Jorick de Bruin, bestuurder bij CNV Overheid. De actiebereidheid onder ambtenaren bij een aantal belastingkantoren en bij de douane is groot, zegt hij.
In februari liepen de onderhandelingen over een nieuwe cao voor 118.000 rijksambtenaren vast. De bonden kapten de gesprekken af wegens het uitblijven van een ‘serieus loonbod.’ Het steekt hen dat er nog steeds geen tegenvoorstel op tafel ligt. De Bruin: ‘Dat is waar we op zitten te wachten. Kom in ieder geval met een bod zodat we weten waar we aan toe zijn. Nu is het slechts gissen.’
Minister Ollongren heeft vrijdag een brief gestuurd naar de bonden over het ultimatum, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarin ‘betreurt’ zij dat het overleg is afgebroken omdat er ‘goed overleg plaatsvond’, ook over onderwerpen anders dan de looneisen. Zo werd er onderhandeld over een individueel keuzepakket binnen de arbeidsvoorwaarden, duurzame inzetbaarheid en roosterinnovatie.
Beperkte loonruimte
Bestuurder Marco Ouwehand van FNV Overheid noemt het optreden van Ollongren echter ‘een minachting’ voor het eigen personeel. ‘We zijn al sinds december in onderhandeling’, aldus Ouwehand in een persbericht namens de vier bonden, die personeel bij ministeries, Rijkswaterstaat, de Belastingdienst en gevangenissen vertegenwoordigen. ‘Al die tijd heeft de werkgever niks op tafel gelegd. Het kabinet roept andere werkgevers op tot loonsverhoging, maar geeft zelf niet thuis.’
Ollongren zegt dat ze beperkte loonruimte heeft. In een recente brief aan de Tweede Kamer heeft ze ook aangegeven dat ze pas in een later stadium weet hoeveel geld beschikbaar is voor een loonsverhoging. Eerst moet het kabinet de besluitvorming over de Voorjaarsnota nog afronden. Verder stelt de minister dat ze als werkgever ook moet meebetalen aan de stijgende pensioenpremies. Een deel van de loonruimte zal volgens haar gebruikt moeten worden om de stijging van het werkgeversdeel van de pensioenpremie te betalen, aldus het FD.