Accountants verwachten problemen bij de controle van jaarrekeningen van bedrijven met cryptovaluta in hun bezit. De waarde van de munten, zoals Bitcoin, is onduidelijk. Deze onduidelijkheid geldt ook voor de status, moet het als geld of voorraad worden beschouwd? Dat schrijft het FD.
Toenemend gebruik cryptovaluta
Er zijn momenteel nog niet veel bedrijven met cryptovaluta in hun jaarrekening. De verwachting is echter dat het een kwestie van tijd is voordat hier verandering in komt. Facebook en zakenbank JPMorgan hebben bijvoorbeeld concrete plannen om een eigen cryptomunt te introduceren.
Boekhoudregel ‘IAS2’
Accountants hanteren nu de boekhoudregel ‘IAS2’ als zij cryptovaluta in de jaarrekeningen van bedrijven tegenkomen. De regel uit 1974 bepaalt dat grondstoffen, zoals goud of graan, onder de inventaris van een onderneming vallen. IAS2 is in november vorig jaar herzien, zodat bedrijven er ook cryptovaluta in kunnen onderbrengen.
Dit vindt u mogelijk ook interessant:
Cryptovaluta – mooi en gevaarlijk
Cryptomunten geen betaalmiddel
De huidige boekhoudregels erkennen cryptomunten niet als betaalmiddel. Dat komt omdat ze niet door een instelling, zoals een Centrale Bank, worden uitgegeven. Er is bovendien geen instantie die voor hun waarde garant staat. Deels onterecht, stelt KPMG-partner Dick Korf tegen het FD. Cryptomunten gedragen zich volgens Korf wel degelijk als geld. Ze worden ook als zodanig gebruikt: bedrijven accepteren ze inmiddels als betaalmiddel. Een voorbeeld hiervan is Thuisbezorgd.nl. In zulke gevallen gelden digitale munten volgens accountants als liquide middelen en niet als grondstoffen.
Reële waarde niet in te schatten
Liquide middelen moeten door accountants op een andere manier geclassificeerd worden. Geld heeft een eigen waarde, maar grondstoffen moeten op de reële waarde worden ingeschat. De reële waarde is de balans tussen wat een verkoper voor zijn product wil hebben en wat de koper ervoor wil betalen. Dit is bij een grondstof zoals graan makkelijk te bepalen op basis van vraag, aanbod en kwaliteit. Digitale munten zijn hierin willekeuriger.
Geen intentie om regels aan te passen
Instanties die de boekhoudregels opstellen vinden echter dat te weinig ondernemingen er gebruik van maken. Daarom willen ze de regels niet aanpassen. Dit brengt accountants in de problemen, want de valuta is niet te taxeren. De koers op de balansdag hoeft namelijk niet representatief te zijn voor hun waarde. In april was de waarde $4.135, en vorige week bijna $10.000. Des te meer reden voor een cryptostandaard, stelt Korf.