Meldingen door accountants van ongebruikelijke transacties hebben de afgelopen vijf jaar zeventig serieuze signalen van corruptie in het bedrijfsleven opgeleverd. Daarvan hebben het Openbaar Ministerie en het Anti-corruptie Centrum van de Fiod er zeven geselecteerd voor strafrechtelijk onderzoek. De andere gevallen zijn voor een deel aan de Belastingdienst doorgegeven. Dat schrijft het FD.
Omkoping van artsen
Dinsdag was er een inval van Fiod bij een Nederlandse leverancier van hulpmiddelen voor de medische sector. De Fiod vermoedt dat dit bedrijf artsen omkoopt. Dit is een van de corruptiezaken die voortvloeien uit meldingen door accountants.
1100 ongebruikelijke transacties
De laatste jaren hebben accountants jaarlijks 1100 ongebruikelijke transacties bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) gemeld. Een deel daarvan geeft de FIU na een eerste weging als verdacht door aan opsporingsdiensten. Sinds 2011 zijn er 1300 als verdacht aangemerkt. In 70 gevallen kwam vermoedelijke corruptie boven water.
Doorgespeeld aan Belastingdienst
In 63 zaken volgde geen strafrechtelijk onderzoek. Een deel van deze zaken is wel onder voorwaarden doorgegeven aan de Belastingdienst. Bij smeergeld speelt namelijk ook vaak een fiscale component.
Samenwerking met accountants steeds beter
Het beeld dat accountants onwillig zijn om verdachte zaken te melden, is volgens Fiod, FIU en OM onterecht. De samenwerking gaat volgens hen steeds beter. Het Anti-corruptie Centrum wil naar het voorbeeld van de accountants ook samenwerking zoeken met vergelijkbare partijen in de financiële sector. Hierbij kan gedacht worden aan belastingadviseurs, banken, de trustsector en notarissen.