Zogenaamde Accidental Americans hebben recht op een bankrekening zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra. Maar de banken beloven niets. Nederland kent naar schatting zo’n 40.000 Amerikaanse staatsburgers die volgens de Amerikaanse belastingdienst IRS daar aangifte moeten doen.
Fatca en TIN
Dit terwijl zij geen enkele band hebben met de Verenigde Staten en daar ook geen geld verdienen. Nederland heeft daarnaast ook een verdrag met de VS om dubbele belasting te voorkomen. Rob Gerretsen (63) is gepensioneerd IT-manager en keek met belangstelling naar het debat in de Tweede Kamer. Hij is zelf door de VS als Amerikaans belastingplichtige is bestempeld.
Op grond van de Amerikaanse Foreign Account Tax Complianca Act (Fatca) moeten de Accidental Americans toch een Amerikaans belastingnummer (TIN) aanvragen. Daarbij zijn Nederlandse financiële instanties verplicht hun gegevens door te geven. Dat kan voor onaangename financiële verrassingen én administratieve rompslomp leiden, schrijft het FD.
Opzegging bankrekeningen
Gerretsen wil voorkomen dat hij zo’n nummer moet aanvragen. ‘Ik ben Nederlands staatsburger en vind het onrechtvaardig dat ik belastingplichtig zou kunnen zijn in een land waar ik alleen als baby heb gewoond.’ Nederlandse banken zijn echter bang voor sancties van de Amerikaans overheid. Daarom zeggen zij nu bankrekeningen van deze Amerikaanse staatsburgers op. Dat is nu dertien keer gebeurd.
Minister Wopke Hoekstra van Financiën: ‘Dit is alleen het geval bij mensen die geen TIN willen aanvragen.’ Ook de bank van Gerretsen dreigt hiermee. Hoekstra beloofde in de Kamer dat iedereen zonder TIN gewoon recht houdt op een basisbetaalrekening bij een Nederlandse bank. ‘Nederlanders die niets kwaadwillend in de zin hebben, mogen niet in de grootst mogelijke problemen komen.’, aldus Hoekstra.
Conflicterende regelgeving
Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben banken te maken met conflicterende regelgeving. ‘Banken mogen op grond van Fatca alleen bankdiensten verlenen aan personen met de Amerikaanse nationaliteit als de bank beschikt over het Amerikaanse TIN. Tegelijkertijd schrijft het kabinet dat het enkel ontbreken van een TIN geen aanleiding kan zijn om een basisbetaalrekening te weigeren of op te zeggen.’
Gezien de Amerikaanse sancties sluit de NVB niet uit dat banken rekeningen zonder het Amerikaanse TIN blijven sluiten. Om dat te voorkomen zouden klanten het beste een TIN aan kunnen vragen of een procedure starten om afstand te doen van de Amerikaanse nationaliteit, aldus NVB. Volgens Gerretsen is de kans op sancties niet zo groot en zou de Nederlandse overheid ertegen moeten optreden.
‘Het is onrechtvaardig dat een buitenlandse staat het recht krijgt ons aan te spreken op een belastingverplichting. Het enige andere land ter wereld dat dit ook doet is Eritrea. In 2018 is de consul van Eritrea om deze reden het land uitgestuurd. Omdat het nu om de Verenigde Staten gaat, buigen we diep.’, aldus Gerretsen in het FD.