
De overheid geeft start-ups meer ruimte om werknemers te belonen met aandelen of aandelenopties, zonder dat deze direct belast worden. De precieze uitwerking van de regeling wordt momenteel besproken in de begrotingsbesprekingen voor de voorjaarsnota.
Fiscale versoepeling voor aandelenbeloningen
De zogeheten Vijfhoek – de vergadering van de vijf belangrijkste ministeries op economisch gebied – heeft besloten dat er een fiscaal aantrekkelijke regeling komt voor het belonen van werknemers met aandelen. Start-ups en snelgroeiende bedrijven pleiten hier al jaren voor.
Momenteel is het in Nederland fiscaal ongunstig om werknemers te belonen met aandelen of opties. Werknemers moeten namelijk de waarde van hun aandelen op het moment van toekenning al als salaris in box 1 belasten, waardoor ze direct belasting in contanten moeten afdragen. Dit tarief kan oplopen tot bijna 50%, terwijl het in veel andere landen pas bij verkoop van de aandelen wordt belast.
Volgens de woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken wordt nu gekeken naar een systeem waarbij de belasting pas wordt geheven op het moment van verzilvering in plaats van bij toekenning. Hierdoor kunnen werknemers pas belasting betalen als ze daadwerkelijk geld verdienen aan hun aandelen, waardoor de regeling aantrekkelijker wordt.
Voordelen voor start-ups en personeel
Voor beginnende bedrijven die nog geen winst maken, is het aanbieden van aandelen als beloning een belangrijke manier om talentvolle medewerkers aan te trekken en te behouden. Minister Dirk Beljaarts benadrukt dat het cruciaal is voor start-ups om talent te kunnen binden:
“Nu zien we dat talentvolle medewerkers niet blijven: ze vertrekken naar andere landen of naar grote bedrijven.”
Met de nieuwe regeling kunnen start-ups werknemers motiveren en laten meedelen in de toekomstige groei, zonder dat zij direct worden geconfronteerd met een hoge belastingdruk.
Nog veel details onbekend
De exacte invulling van de regeling is nog onderwerp van discussie. Er is bijvoorbeeld nog geen duidelijkheid over:
- Welke bedrijven onder de regeling vallen
- Hoe de belastingheffing bij verzilvering precies wordt vormgegeven
- Wat de maximale participatiepercentages zijn
Met deze maatregel probeert de overheid Nederland aantrekkelijker te maken voor innovatie en ondernemerschap, en te voorkomen dat talent vertrekt naar landen met gunstigere fiscale regels. De uitwerking van de regeling wordt later dit jaar verwacht.
Bezwaar maken tegen een belastingaanslag of beslissing?
Vanaf 2025 kan dit ook digitaal.
