“Fiscalisten bestaan niet meer in de toekomst”, stelt Rienk Kamphuis, partner bij EY. We spreken met hem en zijn collega Frank Putman, senior consultant binnen EY. Beiden leggen in hun werk de focus op Tax Technology and Transformation en geloven dat technologie het ‘eenvoudige’ fiscale werk over gaat nemen. Kamphuis: “De huidige fiscalisten worden all-round adviseurs die veel meer samen zullen werken met andere disciplines, waaronder it’ers.”
Manueel fiscaal werk verdwijnt
“Heel veel van het manuele werk waar fiscalisten vroeger hun dagen mee vulden, doen we nu al niet meer”, vervolgt Putman. “Denk aan cijfertjes overtikken, lange memo’s schrijven of dagen in de bibliotheek zitten. Het inklopwerk zal uiteindelijk helemaal verdwijnen en overgenomen worden door bijvoorbeeld software robots.”
Volgens Putman zijn software robots een logisch startpunt om als een bedrijf aan de slag te gaan met tax technology. “Binnen EY maken we bijvoorbeeld gebruik van robots om aangiften in te vullen”, vertelt Putman. “Het opstellen van een aangifte bestaat voor een deel nog uit handmatig werk: cijfertjes overtikken. Binnen EY gebruiken we nu bijvoorbeeld robots om consolidatiestaten in ons aangiftesysteem te laden. Dat is een makkelijk voorbeeld van RPA, met een grote impact op de tax-functie.”
28 mei 2019 organiseren we een (gratis) webinar over Tax Technology
Geleidelijke transitie
Kamphuis nuanceert dat deze transitie wel geleidelijk zal gaan. “Als je mij een paar jaar geleden had gevraagd hoe ons werk er nu uit zou zien, dan had ik gezegd dat we al véél verder zouden zijn op het gebied van automatisering. Ik heb het stukje change management echter onderschat. Bovendien denk ik dat het politieke spectrum de verandering kan vertragen.”
‘Zorg dat je relevant blijft’
Mensen zullen zich wel anders en doorlopend moeten trainen en opleiden, daar zijn Putman en Kamphuis het beide over eens. “Klanten willen graag een totaal-adviseur, niet alleen een adviseur voor één specifiek fiscaal onderdeel.” Deze ontwikkeling geldt niet alleen voor de fiscaliteit. Kamphuis: “De traditionele gang van zaken: ik ga naar school, leer een kunstje en voer dat kunstje de rest van mijn leven uit, zal gaan verdwijnen. Iedereen moet zorgen dat hij relevant blijft. Dat betekent dat je mee moet gaan met de ontwikkelingen. Als je dat niet doet, dan kies je ervoor om minder relevant te worden. Daar ben ik stellig van overtuigd.”
Veranderende verdienmodellen
De fiscale functie zal dus een wending nemen, maar hoe gaat het verdienmodel er dan uitzien? “Als je het hebt over tax technology dan zie je een aantal modellen. Het kan worden verkocht als ‘product’, op basis van een fee per gebruiker of een fee per transactie. Naast de tax technology producten zal het ‘high end’ fiscaal advies altijd blijven bestaan zolang er belastingen zijn. Het verdienmodel van het traditionele advies zien wij echter ook veranderen. Waar voorheen vaak ‘uurtje factuurtje’ werd gehanteerd, zien we nu steeds vaker een abonnementsvorm. De klant betaalt dan een vast bedrag per maand, kwartaal of jaar en kan dan onbeperkt bellen met vragen.”
Dit kennisdocument vindt u misschien ook interessant:
Vind de visie die past bij uw kantoor: hoe u een effectieve bedrijfsstrategie bepaalt >>