De verhoging van de belastingrente voor de vennootschapsbelasting en bronbelasting naar 10,5% per 1 maart is voorlopig geannuleerd, zoals aangegeven door Staatssecretaris Marnix van Rij. De belastingrente blijft 8%, en de percentages zullen bij de voorjaarsbesluitvorming volledig worden bekeken. Om belastingrente (8%) te vermijden, is het aan te raden om tijdig een voorlopige aanslag aan te vragen. Lees hieronder meer.
Rentepercentages
Je betaalt belastingrente aan de Belastingdienst voor het uitstellen van belastingbetaling. Het bedrag dat je moet (bij)betalen is onderhevig aan rente. In de meeste situaties ontvang je geen rente als je in aanmerking komt voor belastingteruggave.
De belastingrente tarieven zijn afhankelijk van de wettelijke rente voor handelstransacties (vennootschapsbelasting) en niet-handelstransacties (andere belastingen), met een minimum van 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor andere belastingen. Op 1 januari 2023 is de wettelijke rente voor handelstransacties verhoogd van 8% naar 10,5%, terwijl de belastingrente voor de vennootschapsbelasting 8% blijft. Voor de overige belastingen blijft de belastingrente momenteel op 4%.
Corona
Als gevolg van de coronasteunmaatregelen, is de invorderingsrente verlaagd voor degenen die later betalen dan de uiterste betaaldatum. Deze rente gaat geleidelijk terug naar het oude niveau. Vanaf januari 2023 zal de invorderingsrente 2% bedragen, vanaf 1 juli 2023 zal deze worden verhoogd naar 3%, en uiteindelijk zal deze op 1 januari 2024 opnieuw op het oorspronkelijke niveau van 4% zijn.
Uiterlijk op 30 april
Als uiterlijk op 30 april 2023 een voorlopige aanslag over 2022 wordt aangevraagd, hoeft je bedrijf geen belastingrente te betalen. Ook is er geen belastingrente verschuldigd wanneer de aangifte vennootschapsbelasting 2022 vóór 1 juni 2023 wordt ingediend en de aanslag conform de aangifte wordt vastgesteld. Let wel op deze voorwaarde.
Voorgaande jaren
Het is ook voor eerdere jaren belangrijk om, indien nodig, een (aanvullende) voorlopige aanslag aan te vragen. Het aanpassen van de voorlopige aanslag moet zorgvuldig gebeuren. Als je bij veranderende omstandigheden een verzoek indient om de voorlopige aanslag aan te passen en opzettelijk onjuiste informatie verstrekt, kan er een boete worden opgelegd.
Neem je in je aangifte een (pleitbaar) standpunt in. Wanneer de fiscus je aangifte achteraf corrigeert, ben je belastingrente verschuldigd. De hoogte van de belastingrente hangt af van het tijdsverloop en de afwijking van de aangifte.
Volledige controle over je bedrijfsaangifte?