Versobering of zelfs afschaffing van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) “kan desastreus uitpakken” voor vele middelgrote familiebedrijven in ons land. Dat schijven werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en Familiebedrijven Nederland gezamenlijk in een brief aan de Tweede Kamer en het kabinet. De BOR ligt al langere tijd onder omdat het de schatkist onnodig veel geld kost.
Niet doelmatig
De aanleiding voor de brief is echter een evaluatie van het Centraal Planbureau (CPB). De BOR heeft als doel te voorkomen dat de belastingheffing bij overdracht van een bedrijf een belemmering vormt voor economisch gewenste bedrijfsoverdrachten. De regeling werd in het leven geroepen om te voorkomen dat belastingen liquiditeitsproblemen opleveren bij verkrijging van het ondernemingsvermogen.
De conclusie van de evaluatie van het CPB liegt er niet om. De BOR is doeltreffend is maar niet doelmatig. De budgettaire kosten zouden onnodig hoog zijn. In circa 75 procent van de gevallen zouden er voldoende middelen aanwezig zijn om de belasting te voldoen.
Eigen woning en levensonderhoud
De schrijvers van de brief hebben echter een aantal stevige kanttekeningen bij de conclusies van de evaluatie. Dat er bij driekwart van de gevallen voldoende middelen zijn, is simpelweg te kort door de bocht. De evaluatie gaat voorbij aan de werkelijkheid waarin deze middelen helemaal niet vrij zijn en waarover zelfs nog belasting verschuldigd kan zijn.
Bovendien wordt er in de evaluatie geen rekening gehouden met levensonderhoud of factoren rondom de eigen woning. “Daar waar bij de verkrijger de overwaarde van de eigen woning wel lijkt te zijn uitgezonderd van de vrije middelen, lijkt dat voor de erflater / schenker niet het geval te zijn.” Hoe is die overwaarde liquide te maken, vragen de organisaties zich af.
Vleugellam
Er zijn verder grote verschillen tussen grote en kleine ondernemingen. Er kan daarom ook geen eensluidende conclusie worden getrokken vinden de ondertekenaars. ‘De evaluatie laat juist zien dat, zeker in het geval van grote ondernemingen, het belang van de BOR evident is. Het zorgt voor een internationaal gelijk speelveld voor klein en groot.
Zonder de BOR gaat veel liquiditeit, financieringsruimte en daarmee investeringsruimte verloren en raakt de onderneming vleugellam. Een betalingsregeling lost dat probleem niet op en verergert juist de situatie.’ Dat staat haaks op het doel van de BOR, zijnde de continuïteit van de onderneming. De werkgevers geven aan graag met het kabinet in gesprek te gaan om de BOR te verbeteren en aan te scherpen.