Staatssecretaris van Fiscaliteit Marnix van Rij kondigde deze week uitstel van de hersteloperatie aan rondom de vermogenstaks. Er is meer tijd nodig om te beslissen over wie geld terug krijgt en hoeveel. Het advies van de landsadvocaat en drie onafhankelijke experts is duidelijk: beperk de schade voor de schatkist.
Wie krijgt wat
Verder wilde de CDA-bewindsman weten wie in aanmerking komt voor de compensatie. Spaarders die sinds 2017 tijdig bezwaar maakten hebben hoe dan ook recht op belastingteruggave. Afgelopen najaar lagen er ruim 193.000 bezwaarschriften bij de fiscus voor de jaren 2017 tot en met 2020. In 2017 telde het ministerie 2,8 miljoen belastingplichtigen met spaargeld. 1,15 miljoen van hen spaarden uitsluitend.
Wanneer enkel de bezwaarmakers worden gecompenseerd komt de schade voor de schatkist waarschijnlijk al uit op honderden miljoenen euro’s. Als iedere spaarder die teveel betaalde geld terugkrijgt loopt dat op tot in de miljarden. Electoraal gezien is de eerste optie onaantrekkelijk. Bovendien vreest men een golf aan rechtszaken van belastingbetalers die buiten de boot vallen.
Ambtshalve vermindering
De landsadvocaat verwacht niet dat de spaarders die geen bezwaar maakten alsnog gelijk zullen krijgen bij de rechter. Men zal om ambtshalve vermindering moeten vragen van de aanslag. Deze wordt toegekend als als blijkt dat een aanslag onjuist is geweest. Jurisprudentie van na de definitieve aanslag is daarvoor geen geldige reden. Dat stelt de landsadvocaat in een advies dat binnen een dag tot stand kwam.
De rechtbank Noord-Holland gaf een spaarder die te laat bezwaar maakte onlangs al gelijk. De rechter beriep zich op het arrest van de Hoge Raad. De Belastingdienst heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen dit vonnis. Angelique Perdaems, partner bij Hertoghs Advocaten denkt dat de belastingrechter wel eens voorbij zou kunnen gaan aan de beperking van de ambtshalve vermindering. De beperking staat niet in de wet maar in lagere regelgeving, redeneert zij, aldus het FD.