Kunstverzamelaar Willem baron van Dedem schonk in 2014 een waardevol schilderij van Meindert Hobbema aan het Rijksmuseum. Daarom genieten zijn afstammelingen nu van een leuk belastingvoordeel. Maar niet zonder slag of stoot. Er ging een langlopend conflict met de Belastingdienst aan vooraf.
Aftrekpost
Dit blijkt uit onderzoek van RTL Z. Van Dedem schonk als bekende verzamelaar een jaar voor zijn dood een van zijn meest waardevolle stukken aan het Rijksmuseum in de hoofdstad. Het museum beschouwt dat schilderij door Hobbema uit 1665 als de belangrijkste schenking in de afgelopen vijftig jaar. Het schilderij kreeg dan ook een plaats in de Eregalerij van het museum. Hoeveel het schilderij waard is werd destijds niets bekend gemaakt.
Precies die waarde is waar het langlopende conflict met de fiscus over gaat. De nazaten van Van Dedem voerden de schenking namelijk op als fiscale aftrekpost. Volgens de Belastingdienst is de waarde van het schilderij veel te hoog gesteld ten tijde van de schenking. Daaruit volgt dat de aftrekpost van de afstammeling ook veel te hoog zou zijn.
4,7 miljoen in 2010
Het gevolg was een rechtszaak tussen de kleinzoon en de fiscus. De kleinzoon kreeg uiteindelijk in hoger beroep gelijk. Dat kan de familie zomaar miljoenen euro’s aan belasting schelen. Saillant omdat het belastingvoordeel daarmee veel hoger is dan wat Van Dedem in 1992 voor het schilderij betaalde. Namelijk hooguit 2,5 miljoen.
De kunstverzamelaar bracht net als vele andere vermogenden het grootste deel van zijn bezit onder in een van zijn vier trusts. Deze constructie wordt vaak gebruikt door particulieren om hun vermogen op een fiscaal-aantrekkelijke manier te beheren. Deze trusts werden in 2010 door de familie ontmanteld. Waarop de kinderen van Van Dedem 49 schilderijen kochten van de trust. Voor een bedrag van 24 miljoen Britse pond. Daarbij werd het schilderij van Hobbema getaxeerd op zo’n 4,7 miljoen euro.
Hoger Beroep
Drie jaar later ten tijde van de schenking werd het schilderij maar liefst op 9 miljoen euro geschat. Die astronomische waardestijging in korte tijd zorgde voor fronsen bij de fiscus. De alertheid van de Belastingdienst kwam ook vanwege het feit dat schenkers een gift aan een museum een mooi belastingvoordeel op kan leveren. De waarde van het kunstwerk mag worden afgetrokken van het belastbare inkomen.
In het geval van de familie Van Dedem ging het dan ook over fabelachtige aftrekposten. Maar de fiscus kreeg zowel bij de rechtbank als in hoger beroep ongelijk. De fiscus liet het schilderij op 7,5 miljoen euro taxeren maar het gerechtshof in Arnhem ging daar niet in mee en ging uit van een waarde van 9 miljoen euro, aldus RTL Z.