In een nieuw verschenen rapport van de in Parijs gevestigde Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) schrijft de denktank dat het veel te makkelijk is voor de allerrijksten om hun bezit binnen de familie te houden. Het advies van rijkenlandenclub is dan ook om de erfbelasting te verhogen.
Ongehinderd
Daarbij moet het afgelopen zijn met alle fiscale vrijstellingen en de belastingvrije schenkingen. Bijvoorbeeld de zogenaamde jubelton, die Nederlandse ouders hun kinderen eenmalig belastingvrij mogen schenken, schrijft de Volkskrant.
De Oeso meent dat overheden twee vliegen in in één klap kunnen slaan door een heffing op grote erfenissen in te voeren. Dat is effectief tegen vermogensongelijkheid. Nu kan de welvaart vrijwel ongehinderd worden doorgegeven van generatie op generatie. Dit botst met het uitgangspunt dat iedereen die in Nederland geboren wordt, gelijke kansen verdient, vinden critici.
De omvang giften en erfenissen van de 20 procent rijkste huishoudens blijkt vijftig keer zo groot als de 20 procent armsten. Door de erfbelasting te verhogen kunnen overheden bovendien op extra inkomsten rekenen. Niet onbelangrijk na het verlenen van alle coronsteun.
Beter ontwerpen
Op dit moment is de gehate ‘sterftaks’ slechts goed voor een half procent van alle belastingopbrengsten in de rijke Oeso-landen. Nederland zit daar zelfs nog iets onder. De erfbelastingen moeten dan ook beter worden ontworpen willen ze hun doel bereiken stelt Oeso’s belastingdirecteur Pascal Saint-Amans.
In Nederland wordt jaarlijks in totaal zo’n € 20 miljard nagelaten. Dat geld wordt relatief licht belast in vergelijking met andere landen. België, Frankrijk en Zuid-Korea weten er bijvoorbeeld meer aan te verdienen, aldus de Volkskrant.