Er komt toch een nieuwe massaal bezwaarprocedure tegen de oude spaartaks. Dat heeft staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën bekend gemaakt. De CDA-bewindsman hoop zo overbelasting van de Belastingdienst en rechtbanken te voorkomen. Overigens verwacht hij niet dat de nieuwe procedure tot extra compensatie zal leiden.
Rust geven
‘Niemand is erbij gebaat dat de Belastingdienst ondergesneeuwd raakt met duizenden verzoeken tot belastingvermindering’, zei Van Rij vrijdag na afloop van de ministerraad. ‘Wij willen ook een stuk rust geven richting die burgers die alsnog zo’n verzoek willen indienen.’ Mocht de regering alsnog verliezen dan kan dat de schatkist een extra €4 miljard gaan kosten.
De afgelopen tijd klonken er verschillende kritische geluiden uit onder meer de hoek van de Bond voor Belastingbetalers en de Consumentenbond. Beide vinden namelijk dat alle spaarders die in de jaren 2017-2020 te veel belasting betaalden alsnog hun geld moeten terugkrijgen. Daarmee bedoelen ze dus ook de belastingbetalers die destijds geen bezwaar maakten. Afgelopen zomer hebben circa 40.000 bezwaarmakers hun geld teruggekregen. Bovendien betaalt de gehele groep belastingplichtigen in box 3 al minder over hun spaargeld in 2021 en 2022. Dat kost de schatkist zo’n €2,8 miljard.
Niet juridisch noodzakelijk
Ondanks de oproep vanuit de Tweede Kamer om ook de niet-bezwaarmakers te compenseren, liet het kabinet op Prinsjesdag weten dat niet te doen. Extra miljarden uitkeren aan de meest vermogende van ons land in tijden van crisis, leek de coalitie onverantwoord. Bovendien zou het op basis van het december-arrest van de Hoge Raad ook niet juridisch noodzakelijk zijn.
De groep niet-bezwaarmakers kan nog wil tot het einde van dit jaar een verzoek tot ambtshalve vermindering indienden. Van Rij zei daarover echter eerder in het FD: ‘Wij zullen die afwijzen’. Toch riepen zowel de Consumentenbond en de Bond voor belastingbetalers vermogenden op alsnog een dergelijk verzoek in te dienen. Met als gevolg een overspoelde fiscus.
Algemeen verbindend
De spaarders kunnen bovendien een afwijzing aanvechten bij de rechter. Dan zou in een slechts scenario kunnen uitlopen op honderdduizenden rechtszaken. Dat wil Van Rij dus met de nieuwe massaal procedure zien te voorkomen. ‘We willen een ordentelijke rechtsgang’, zegt hij. Een belangrijk detail is dat de uitkomst van de nieuwe procedure anders dan de vorige, algemeen verbindend zal worden. Ook wie niet zelf in actie komt, zal profiteren als de rechter in het voordeel van de vermogensbelastingbetalers beslist, aldus het FD.