De hersteloperatie met betrekking tot de spaartaks wordt naar voren geschoven. Het kabinet stelt de enorme klus uit omdat er meer tijd nodig is. ‘Bij snellere besluitvorming zou het risico op fouten te groot worden’, schrijft staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij aan de Tweede Kamer. Bovendien zou er dan te weinig tijd zijn om de Kamer te betrekken in het proces. Het eerste debat over de vermogensbelasting zal immers deze week pas plaatsvinden.
Rekening voor het verleden
Door het arrest van de Hoge Raad afgelopen december, waarin de rechter oordeelde dat de huidige heffing in strijd is met Europese wetgeving, kunnen alle nog niet vastgestelde aanslagen niet meer worden opgelegd. Bovendien hebben in ieder geval de bezwaarmakers recht op teruggave van te veel betaalde belasting, schrijft het FD.
‘Er gaat een rekening komen voor het verleden. Dat is een incidenteel bedrag, dat hebben we nog niet in beeld’, zei van Rij afgelopen dinsdag. Hoe groot het prijskaartje zal zijn hangt af van keuzes die gemaakt zullen worden. Uiterlijk in mei, rond de Voorjaarsnota verwacht het kabinet knopen door te kunnen hakken over wie compensatie krijgt en hoeveel.
Geld en noodwetgeving
Dit uitstel geeft het kabinet de nodige tijd om het gat te dichten in de begroting dat naar verwachting zal oplopen tot miljarden. Bovendien zal er noodwetgeving moeten komen om de komende jaren belasting over vermogen in box 3 te kunnen innen. De huidige heffing levert jaarlijks ruim €4 miljard op. De tijdelijke regelgeving staat ook op de agenda voor het voorjaar.
D66 benadrukt dat de hersteloperatie niet ten koste mag gaan van onderwijs, zorg en klimaat. Dat liet de fractie vorige week al weten. Volgens D66-Kamerlid Romke de Jong blijft er dan maar een optie over. Namelijk het oplossen binnen box 3 van de inkomstenbelasting. De nieuwe staatssecretaris stelt ook dat je het liefst de oplossing wil vinden waar het probleem is ontstaan.
Hoofdlijnen
Uiterlijk vrijdag moet het kabinet een besluit nemen over hoe de bezwaarmakers zullen worden gecompenseerd die in december gelijk kregen bij de Hoge Raad. De circa 60.000 spaarders die bezwaar aantekenden moeten de te veel betaalde belasting namelijk binnen zes maanden terug krijgen. Van Rij schrijft aan de Tweede Kamer dat die deadline niet gehaald kan worden.
De staatssecretaris wil vrijdag wel op hoofdlijnen bekendmaken wat het kabinet zal doen voor de spaarders die bezwaar maakten. Daarmee wil hij recht doen aan de uitspraak van de Hoge Raad maar ook ruimte houden voor de beslissingen die vooruitgeschoven worden. Ruim een miljoen spaarders zitten in een vergelijkbare situatie als de bezwaarmakers. Een meerderheid in de Kamer wil ook compensatie zien voor die groep. Los van de juridische houdbaarheid zou dat niet goed voelen.
Factoren
Van Rij heeft advies ingewonnen bij de landsadvocaat over de mensen die geen bezwaar hebben gemaakt. Dat hoeft waarschijnlijk niet schrijft hij. Maar helemaal zeker is dat bij lange na niet. Het blijft dus niet alleen onduidelijk wie er in aanmerking komt voor compensatie maar ook waar men recht op heeft. De Hoge Raad heeft immers niet uitgelegd hoe het werkelijke rendement dient te worden vastgesteld.
De fiscus weet dat ook niet. Factoren waar volgens externe deskundigen rekening mee gehouden moet worden zijn bijvoorbeeld koersstijging of -daling van aandelen, en de toename of afname van de waarde van onroerend goed. De compensatie van mensen die niet alleen sparen, maar ook beleggen, ziet er dan weer heel anders uit. De staatssecretaris neemt overigens een risico door de tijd te nemen tot de Voorjaarsnota. De kans op ingebrekestelling en dwangsommen wordt hiermee groter, aldus het FD.