Huiseigenaren met woningen boven de €1 miljoen vragen zich af of ze bezwaar moeten maken tegen de villabelasting, nu de Hoge Raad eerder al veronderstelde rendementen in box 3 heeft afgekeurd. Deze villataks, een bijtelling van 2,35% voor duurdere huizen in box 1 van de inkomstenbelasting, wordt door sommige fiscalisten gezien als in strijd met het Europees eigendomsrecht. Ze verwachten dat ook deze belasting door de Hoge Raad zal worden afgekeurd.
Leren van box 3
De les van de afgekeurde vermogensrendementsheffing in box 3 is duidelijk: wie op tijd bezwaar maakt, heeft kans op teruggave. Toen de Hoge Raad in december 2021 oordeelde dat de heffing in box 3 vanaf 2017 onrechtmatig was, kregen alleen de 60.000 bezwaarmakers hun te veel betaalde belasting terug.
Zo’n 1,5 miljoen belastingplichtigen die zonder bezwaar betaalden, wachten nu af of ze nog iets terugkrijgen. Fiscalisten adviseren daarom om nu wel bezwaar te maken tegen de villataks, mogelijk zelfs op no cure, no pay-basis, schrijft het FD.
Aantal bezwaren nog onbekend
Hoeveel mensen inmiddels bezwaar hebben gemaakt tegen de villabelasting, is nog onduidelijk. De Belastingdienst zegt niet dat dergelijke bezwaren zijn aangehouden in afwachting van de uitspraken van de Hoge Raad over box 3, maar stelt dat er sprake kan zijn van samenloop. Dit betekent dat aanslagen zijn uitgesteld, waardoor huiseigenaren die ook beleggingen in box 3 hebben, nog bezwaar kunnen maken tegen de villataks voor de jaren 2021, 2022 en 2023.
Villataks los van draagkracht
Mient Klooster van vhm/accountants & belastingadviseurs wijst erop dat het oorspronkelijke doel van het eigenwoningforfait was om het woonvoordeel van huiseigenaren te belasten. De villataks, ingevoerd in 2009, lijkt volgens hem in strijd met dit doel, vooral omdat de waardegrens waarop het hogere tarief geldt, niet in lijn is gebleven met de stijgende huizenprijzen. Hierdoor worden ook gewone huiseigenaren getroffen door een belasting die volgens Klooster losstaat van hun draagkracht. Volgens schattingen van taxatiekantoor Calcasa kregen vorig jaar 90.000 huiseigenaren te maken met deze hoge bijtelling, een verzesvoudiging sinds 2015.
Uitkomst villataks onzeker
Hoewel de Hoge Raad eerder veronderstelde rendementen in box 3 afwees, oordeelde ze in juni dat niet-gerealiseerde waardestijgingen van vastgoed mogen meetellen voor de belasting in box 3. Dit maakt het lastig te voorspellen hoe de Raad over de villataks zal oordelen. Eén ding is zeker: wie geen bezwaar maakt, loopt het risico buiten de boot te vallen, aldus het FD.
Wil jij het overzicht over alle belangrijke fiscale deadlines?