Met het aantreden van het vierde kabinet Rutte ligt er voor Aukje de Vries (VVD), de nieuwe staatssecretaris voor Toeslagen en Douane, een behoorlijk hoofdpijndossier te wachten. De afwikkeling van de toeslagenaffaire. Zij krijgt de taak om de problemen rondom de compensatie voor de toeslagenouders op te lossen. Zeker 49.000 mensen meldden zich voor een compensatieregeling. Verreweg de meeste mensen zijn nog niet geholpen. In het tempo waarin dat nu gaat, heeft de belastingdienst hier nog vele jaren werk aan. Ook bij de belastingdienst staan gezien de huidige krappe arbeidsmarkt vele vacatures open en is het moeilijk om aan medewerkers te komen. De verwachting is dat de vele mensen die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire hierdoor nog jaren op een schadeafwikkeling moeten zullen wachten.
Omdenken in afwikkeling toeslagenaffaire
Gelet op de omstandigheid dat de belastingdienst op korte termijn niet over voldoende menskracht zal kunnen beschikken om de dossiers af te handelen, dwingt tot een andere benadering van de oplossing van het probleem. Er valt wel degelijk iets te verzinnen om de schadeafwikkeling te bespoedigen: de staatssecretaris zou kunnen overwegen om de bepaling van de hoogte van de schadevergoeding door onafhankelijke adviseurs te laten plaatsvinden. De voorbereiding voor de afwikkeling van de dossiers wordt gedaan door onafhankelijke adviseurs en de laatste klap wordt gegeven door de medewerkers van de belastingdienst. De schadeafwikkeling wordt dan dus overgeheveld van het politieke naar het private domein. Dit ontlast de belastingdienst aanzienlijk. De aangewezen onafhankelijke adviseurs zullen als vanzelfsprekend een vergoeding krijgen van de belastingdienst, maar daar staat tegenover dat de belastingdienst geen mensen hoeft aan te nemen en op te leiden voor de afwikkeling van de dossiers.
Aanbeveling
De toekenning van schadevergoeding aan de slachtoffers van de toeslagenaffaire moet en kan sneller. Als de belastingdienst zelf ieder geval individueel gaat beoordelen, zal het vele jaren duren voordat slachtoffers schadevergoeding krijgen. Dat levert hun stress op, zeker wanneer zij kampen met acute financiële problemen. Er is ook al voorgesteld om de hoogte van de schadevergoeding door de rechter te laten plaatsvinden, waarbij geen maatwerk wordt geleverd. De schadeafwikkeling wordt dan dus overgeheveld van het politieke naar het juridische domein. Echter, de rechtelijke macht heeft door alle bezuinigingen al een capaciteitsprobleem, waardoor de afhandeling lang op zich kan laten wachten. Het inzetten van onafhankelijke adviseurs is mijn inziens de enige manier om binnen afzienbare tijd de dossiers af te handelen en het vertrouwen in de overheid in haar aanpak weer enigszins te herstellen. De gedupeerde ouders kunnen dan, na meer dan tien jaar van alleen maar ellende, de toeslagenaffaire eindelijk achter zich laten.
De auteur mr. E.J. Kemp is als belastingadviseur verbonden aan Contaxus Belastingadviseurs & Accountants te Schiphol-Rijk.
Meer lezen over dit onderwerp bezoek dan onze online kennisbank, Nextens Naslag.