Het kabinet overweegt een belastingkorting voor werkenden in te voeren vanaf volgend jaar. Het is de volgende maatregel om de groeiende groep Nederlanders die niet goed kunnen rondkomen tegemoet te komen. De maatregel moet mensen met een laag inkomen ondersteunen doordat ze minder belasting hoeven te betalen. Het kabinet wil dit doen via de arbeidskorting voor de laagste inkomens.
Arbeidskorting
De definitieve knoop zal in augustus worden doorgehakt heeft het kabinet laten weten. Dat betekent dan ook dat de groep in kwestie er pas vanaf volgend iets van zal merken. In het voorstel staat ook dat parttimers meer uren zullen gaan werken om zo de personeelstekorten op te lossen. Dat is geen overbodige luxe met de extreme krapte op de arbeidsmarkt. Uit eerder onderzoek blijkt dat 30 procent van de werkende armen meer uren zouden willen werken als de arbeidskorting wordt verhoogd, schrijft NOS.
Het kabinet overweegt bovendien het minimumloon een stapje te verhogen. Ook hierover wordt pas definitief in augustus besloten. Hoe dan ook zou de maatregel helpen de koopkracht van de laagste inkomens te versterken. Het voorstel is om het minimum te verhogen naar 12,11 euro per uur. Vanuit Brussel is het advies gekomen daar op z’n minst nog 2 euro bovenop te doen.
Vermogensongelijkheid
Met deze maatregelen geeft het kabinet gehoor aan de adviezen om gerichter steun te bieden aan kwetsbare groepen. In plaats van bredere algemene maatregelen waar ook de hogere inkomens van profiteren. Het Centraal Planbureau publiceerde gisteren een rapport met een donker scenario. Zo’n 1,2 miljoen Nederlandse huishoudens komen in de financiële problemen vanwege de prijsstijgingen, stelt het rapport. De lagere inkomens lopen uiteraard het meeste risico.
In Den Haag is het plan de voorgestelde maatregelen te betalen met de 2,4 miljard euro die in de voorjaarsnota opzij zijn gezet voor een lastenverlichting voor de middeninkomens. Verder wordt gekeken of vermogenden meer belasting zouden moeten betalen en loop er een groot onderzoek naar de vermogensongelijkheid in Nederland. Sommige regeringspartijen hopen dat er met dit onderzoek in de hand gerichter kan worden gekeken waar vermogenden nu weinig of soms geen belasting betalen, aldus NOS.