Vanaf 2025 moeten expats in Nederland belasting betalen over vermogen dat zij in het buitenland bezitten. Volgens belastingadviseurs schrikt deze maatregel multinationals af, omdat hun sleutelfiguren te maken krijgen met dubbele belasting. Dit kan gevolgen hebben voor de winstbelasting die Nederland heft en de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsland.
Dubbele belasting voor expats
De maatregel volgt op het schrappen van de partiële buitenlandse belastingplicht, die expats vrijstelde van Nederlandse heffingen op buitenlands vermogen. Hierdoor krijgen expats vanaf 2025 te maken met belasting in zowel Nederland als hun thuisland. Dit raakt vooral sleutelfiguren met vermogen, zoals leidinggevenden in multinationals, zegt Sebastian Spauwen, partner bij Deloitte.
Voorbeelden van dubbele belasting zijn rente en dividend op buitenlandse beleggingen en niet-erkende pensioenvoorzieningen. Zo kunnen Indiase werknemers belast worden op hun persoonlijke pensioenvoorzieningen, die in Nederland niet als pensioen maar als beleggingsvermogen worden gezien, schrijft het FD.
Vestigingskeuzes onder druk
Volgens fiscaal adviseur Aart Nolten van Deloitte beïnvloedt deze maatregel de keuze van multinationals om zich in Nederland te vestigen. “Leidinggevenden met vermogen zijn vaak cruciaal voor de aansturing van bedrijfsactiviteiten. Als zij wegblijven, verliezen we ook afdelingen waar veel winst wordt geboekt, wat de opbrengsten uit vennootschapsbelasting verlaagt.”
Nolten ziet al voorbeelden van bedrijven die verantwoordelijkheden voor onderzoek en ontwikkeling en intellectueel eigendom uit Nederland verplaatsen. Deze trend kan leiden tot minder hoogwaardige werkgelegenheid en dalende belastinginkomsten.
Politieke keuzes en belastingverdragen
Het schrappen van de vrijstelling komt voort uit een amendement van Pieter Grinwis (ChristenUnie), dat dubbele niet-heffing wil tegengaan. Grinwis wijst erop dat de vrijstelling door de Belastingdienst werd aangemerkt als een “opmerkelijke belastingconstructie”. Hij erkent dat belastingverdragen niet altijd dubbele heffing voorkomen, vooral voor Amerikanen.
Volgens Grinwis moet het ministerie van Financiën de gevolgen van de maatregel monitoren. “Als dit leidt tot onrechtvaardige uitkomsten of schade aan het vestigingsklimaat, moeten we dat aanpakken.”
Impact op expats en bedrijven
Hoewel slechts een klein deel van de expats significant wordt geraakt, gaat het vaak om personen in hogere functies, zegt Karima Taouil, fiscaal adviseur bij EY. “Deze groep heeft sleutelrollen in het bedrijfsleven en wordt moeilijker aan te trekken.”
Het ministerie van Financiën zegt nog geen signalen te hebben ontvangen van expats die door de nieuwe regels wegblijven. Het wijst erop dat belastingverdragen in de meeste gevallen dubbele heffing moeten voorkomen. Toch vreest de sector dat de maatregel, gecombineerd met andere fiscale veranderingen, Nederland minder aantrekkelijk maakt voor buitenlandse kenniswerkers en bedrijven.
Toekomstperspectief
De maatregel geldt voorlopig tot 2026 voor expats die vóór eind 2023 al gebruikmaakten van de regeling. Over enkele jaren zou de situatie kunnen verbeteren met de invoering van een box 3-heffing gebaseerd op werkelijk rendement. Tot die tijd blijft er onzekerheid over de impact op het vestigingsklimaat en het vermogen van Nederland om talent en bedrijven aan te trekken, aldus het FD.
De Fiscale Wijzigingen 2025
Alle wijzigingen van 2025 in een handig overzicht.