Belastingadviseurs, intermediairs, accountants, advocaten en notarissen zijn sinds dit jaar verplicht belastingontwijkende constructies te melden. Er stroomden zo’n 4500 meldingen binnen bij de Belastingdienst de afgelopen tijd. Dat is veel minder dat de 40.000 meldingen die werden verwacht. Het gaat om constructies de in de afgelopen drie jaar zijn opgezet.
Fiscale kennis
Uber is een van de bedrijven waar een melding over is binnengekomen. De constructies die worden gebruikt zijn trucs met leningen of betalingen voor merkrechten waardoor winsten via Nederland naar landen met gunstige belastingregimes kunnen worden gesluisd. Het is opvallend dat er zoveel minder potentieel agressieve structuren zijn gemeld dan werd verwacht, schrijft de NOS.
Het zou kunnen dat er minder constructies onder de meldplicht vallen, zegt advocaat Martijn Weijers, die aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet naar de meldplicht. Maar het zou ook kunnen dat een deel van de mensen nog vergeet om dergelijke structuren te melden. Advocaten en notarissen, zonder fiscale kennis weten misschien wel helemaal niet dat ze met een constructie te maken hebben die onder de meldplicht valt.
Niet waterdicht
Volgens Weijers is het onwaarschijnlijk dat er structuren bewust niet worden gemeld omdat de boetes en straffen niet mals zijn. “Ze kunnen een boete van maximaal 870.000 krijgen of zelfs een gevangenisstraf van vier jaar.” Om het doel van de meldplicht te bereiken is er bewust voor gekozen de omschrijving zo breed mogelijk te formuleren.
Zo probeert de Nederlandse overheid te voorkomen dat slimme intermediairs alsnog een structuur op kunnen zetten die buiten die formulering valt, en deze dus niet gemeld hoeft te worden. Dat zorgt er wel voor dat er ook veel meldingen van niet-agressieve structuren moeten worden gedaan. Volgens Weijers glipt overigens alsnog wel eens wat tussendoor. Helemaal waterdicht is de meldplicht natuurlijk niet, aldus NOS.
Zie ook verder in Naslag:
VPB Almanak 2021 – Meldingsplicht grensoverschrijdende constructies ingegaan