Bedrijven in Nederland hebben nog onvoldoende duurzame jaarverslagen. De Europese Commissie stelde begin dit jaar in dat vanaf boekjaar 2023 duidelijker moet zijn hoe bedrijven bijdragen aan de groene doelen van de EU. Uit onderzoek van KPMG blijkt dat acht op de tien bedrijven nog lang niet voldoen aan de gestelde eisen.
Tijd begint te dringen
Hoewel anderhalf jaar misschien lang lijkt begint de tijd toch echt te dringen. Om goed te kunnen rapporteren moeten alle interne systemen en controle-processen aan het begin van 2023 op orde zijn. KPMG waarschuwt dan ook in het vandaag gepubliceerde rapport. ‘Als een onderneming vandaag besluit een nieuwe fabriek te bouwen of zonnepanelen uit het verre buitenland te halen, moet helder zijn wat de impact daarvan is op mens, milieu en samenleving op langere termijn’, legt duurzaamheidsexpert Wim Bartels van KPMG uit.
Bartels onderzocht de 25 grootste beursgenoteerde en de 25 grootste niet-beursgenoteerde bedrijven van Nederland. Van die vijftig bedrijven voldoen vijf helemaal niet aan de eisen. En 80% voldoet voor een deel aan de nieuwe regels, maar ook daar moet nog een hoop gebeuren, schrijft het FD.
Shell
Omdat zowel financiers als aandeelhouders tegenwoordig veel hogere eisen stellen aan bedrijven op het gebied van klimaatverandering was het volgens Brussel tijd voor nieuwe regels. Ze moeten de ondernemingen dwingen meer inzicht te geven in hun duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan zaken die van invloed zijn op milieu en klimaat. Daarnaast moet er ook meer transparantie zijn over sociale effecten zoals arbeidsomstandigheden en gebruik van schaarse middelen in productie.
De discussie over deze zaken kwam eerder in een stroomversnelling toen de Nederlandse rechter Shell oplegde sneller te vergroenen. Dit gebeurde na een aanklacht van Milieudefensie. Shell moet zich meer inspannen om de doelen van het klimaatakkoord in Parijs te halen. Doet het olie- en energieconcern dat niet dan wordt het aansprakelijk gesteld.
Accountants doen controle
De nieuwe regels zijn een stuk strenger dan de eerdere richtlijn, die alleen voor beursgenoteerde ondernemingen gold. De nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) geldt veel breder. Nederland telt ongeveer duizend bedrijven die onder de regels vallen. Heel Europa telt er zo’n vijftigduizend bedrijven. Dat is goed voor zo’n driekwart van de economie volgens Brussel.
Daarbij zijn de nieuwe regels veel minder vrijblijvend dan voorheen. Dat komt doordat accountants of andere controleurs de toevoegingen aan het jaarverslag gaan controleren. Jaarverslagen worden dus duurder en dikker. Volgens inschattingen gaat het om ruim €1 miljard aan kosten voor de invoering en jaarlijks tot wel €3,6 miljard terugkerende kosten. Tienduizenden euro’s per bedrijf, aldus het FD.
Zie ook verder in Naslag:
ONDERWERPEN A – Z > Jaarrekeningen