Bij Flynth, Nederlands grootste accountant voor de agrarische sector en het mkb, is een hoop gebeurd. Het stof is nauwelijks gaan liggen na een hevige machtsstrijd. Dat is opvallend omdat het kantoor met 35.000 klanten juist bekend staat om het hebben van een coöperatief karakter. De voltallige raad van commissarissen moet het veld ruimen na een conflict met directie en aandeelhouders.
Het conflict
De aandeelhoudersstichting zegt in maart het vertrouwen op in de toezichthouders, dit laten ze per mail weten aan de raad. Het gevolg voor de raad was dat zij per direct zijn ontslagen. Op dat moment proberen de toezichthouders al een jaar lang grip te krijgen op ‘boerenaccountant’ Flynth, wat het zesde accountantskantoor van Nederland is.
Volgens de toezichthouders moet het bestuur professioneler. Flynth staat er tijdens de pandemie financieel niet heel stevig voor. De raad dreigt naar de Ondernemingskamer te stappen want er is sprake van wanbeleid, stellen de commissarissen. Dat voornemen kaatst direct terug en niet het bestuur maar zijzelf moeten opstappen, schrijft het FD.
Botsing tussen oud en nieuw
De felle strijd is op dat moment al een jaar aan de gang. Het gaat in feite om een botsing tussen oud en nieuw. Aan de ene kant staan de insiders die de agrarische en coöperatieve erfenis van het bedrijf vertegenwoordigen. En aan de andere kant de nieuwkomers. Flynth laat zich op geen enkele manier uit over het uit de hand gelopen conflict.
Wel kan de ruzie nog vervelende consequenties hebben voor de grote accountantsclub. Een smetteloze reputatie is voor Flynth van groot belang. De rel kan ook zomaar de aandacht trekken van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Een hertoetsing door de financiële toezichthouder zou kunnen leiden tot gedwongen vertrek. Dat is niet onbelangrijk gezien verschillende betrokkenen toezichthoudende rollen vervullen bij de Rabobank.
In de communicatie naar buiten stelt het kantoor dat de ruzie te maken heeft met een ruzie om statuten en reglementen. Uit gesprekken met verschillende betrokkenen blijkt echter dat er sprake is van een echte machtsstrijd. ‘Bij dit soort botsingen gaat het altijd over seks, geld of macht’, zegt een van hen. ‘En hier ging het duidelijk niet om die eerste twee.’
Hoofdrolspelers
Er zijn twee hoofdrolspelers. De man die verantwoordelijk is voor het wegsturen van de commissarissen, Arian Kamp. Hij is voorzitter van de Stichting Beheer Flynth. Wat in feite de enige aandeelhouder van het kantoor is. In tegenstelling tot de meeste grote kantoren kent Flynth geen partnerstructuur. De tegenstander is accountant Bert Iedema. Hij is sinds januari 2020 voorzitter van de raad van commissarissen van Flynth.
Kamp is naast voorzitter van de stichting ook voorzitter van de raad van commissarissen van Agrifirm en profileert zich in de eerste plaats als melkveehouder. Hij heeft dan een boerenbedrijf in Brabant. Idema heeft jarenlange ervaring als manager en chief financial officer bij bedrijven als SHV en Campina. Ook enigszins in de agrarische hoek dus, maar wel een buitenstaander.
Verbeterpunten voor Hidding
Idema werd destijds aangesteld met als taak: het verder ‘professionaliseren’ van het bestuur, te beginnen met Fynths eigen rvc. De ‘buitenstaander’ richt zich daarbij vooral op bestuursvoorzitter Bas Hidding. Maar Hidding blijkt geen antwoorden te hebben voor de vragen van Iedema. Tot groot ongenoegen van de rvc.
Dat leidt uiteindelijk tot een lijst van meer dan twintig verbeterpunten voor Hidding in februari 2021. Dat offensief van de commissarissen wordt ze niet in dank afgenomen. Niet alleen Hidding is woedend maar ook de belangrijkste man achter de schermen: Arian Kamp. Dat de commissarissen willen onderzoeken of het kantoor moet snijden in het personeel om kosten te besparen, helpt daarbij niet.
De strijd escaleert verder wanneer de commissarissen eind maart zelf een aandeelhoudersvergadering organiseren met agenda punt: het ontslag van Flynth-bestuursvoorzitter Hidding. Maar dat laat Kamp niet gebeuren.
Eindstrijd
De Stichting Beheer Flynth bezit op één na alle aandelen van het kantoor. Dat ene aandeel is een zogenaamd prioriteitsaandeel, met daaraan speciale rechten verbonden. In het geval van Flynth zeggenschap over accountantszaken. Het aandeel is op dat moment in handen van directeur Hidding. Kamp laat via de notaris het aandeel onderbrengen in een nieuwe stichting, gevestigd op het thuisadres van Hidding, waardoor de holding in handen is van twee stichtingen.
De twee kunnen op dat moment de statuten wijzigen en dat doen ze ook. Het structuurregime waaronder Flynth opereerde wordt deels ingeperkt. Met die zet wordt de raad van commissarissen buitenspel gezet.
Twee tijdelijke commissarissen Jos Nijhuis (ex-PwC, ex-Schiphol) en Herman Hazewinkel (ex-VolkerWessels) zijn nu sinds begin april bezig met een nieuwe raad van commissarissen. Dit moet eind september rond zijn. Niet onbelangrijk: ook de statuten moeten worden veranderd. De accountantswetgeving gaat namelijk op de schop, waarbij juist een steviger rol voor commissarissen is vastgelegd, aldus het FD.