Brussel mag door met het onderzoek naar de Nederlandse belastingrulings van Nike en Converse. De twee bedrijven hadden geprobeerd dit via het Gerecht van de Europese Unie te blokkeren, met als reden dat de Europese Commissie onvoldoende aanwijzingen zou hebben. Maar het Gerecht heeft nu geoordeeld dat de Commissie door mag gaan met het onderzoek naar de belastingdeals.
Staatssteunregels
Het gaat allemaal om vermeende staatssteun die de bedrijven zouden hebben gekregen door speciale afspraken met de Nederlandse fiscus. Daarmee zouden Nike en dochteronderneming Converse een oneerlijk voordeel hebben genoten ten opzichte van de concurrentie. De zogenaamde tax rulings zouden in strijd zijn met de Europese staatssteunregels, stelde EU-commissaris van Mededinging Margrethe Vestager eerder.
Het recente oordeel van het Gerecht betekent niet dat er sprake is van staatsteun. Wel gaat Brussel nu uitgebreid onderzoek doen naar de afspraken. Het gaat specifiek om vijf rulings die tussen 2006 en 2015 zijn afgegeven. Twee van die rulings gelden momenteel nog steeds, schrijft NOS.
Aftrekbare royaltybetalingen
Het argument van de Commissie is dat zowel Nike als Converse een selectief voordeel heeft door de afspraken met de fiscus. De afspraken gaan over fiscaal aftrekbare royaltybetalingen. Nike European Operations Netherlands en Converse Netherlands, beide in Nederland gevestigde ondernemingen van de Nike-groep hebben hier afspraken over gemaakt met de fiscus.
Die twee dochterondernemingen doen de promotie en ontwikkeling van de producten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika en registeren alle verkoopinkomsten uit deze regio’s. De twee bedrijven hebben nog niet gereageerd op de uitspraak en de vraag of ze in beroep zullen gaan tegen de uitspraak. Ze hebben daar nu twee maanden de tijd voor, aldus NOS.