Vanaf 2022 gaat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het Wta-toezicht op alle accountant(s)organisatie(s) verrichten. Tot en met 2021 voeren beroepsorganisaties NBA en SRA het reguliere toezicht uit voor de AFM op de niet-OOB-accountantsorganisaties. Dit jaar neemt de toezichthouder de tijd om zich voor te bereiden op deze nieuwe verantwoordelijkheid.
Eindgebruiker
Het Wta-toezicht zal worden uitgevoerd op ongeveer 260 accountantsorganisaties. ‘Als toezichthouder willen wij een bijdrage leveren aan getrouwe en relevante (niet-)financiële verslaggeving van organisaties richting eindgebruikers. Daarbij staat het publieke belang en dat van de eindgebruiker voorop.
Als accountantsorganisatie bent u een belangrijke schakel in de keten van partijen die voor goede verslaggeving en de daarbij behorende zekerheid voor de eindgebruiker zorgen. In ons toezicht op uw accountantsorganisatie willen we bereiken dat u verbeterpunten proactief en zelflerend oppakt. Wij stimuleren dat, maar zijn ook streng als dat nodig is om normnaleving te realiseren.’, aldus de toezichthouder op eigen website.
Risico’s voor maatschappelijke opdracht
De waakhond schrijft eerst de accountantsorganisaties te willen leren kennen. De toezichtaanpak zal zich richten op het signaleren, begrijpen en aanpakken van risico’s. Vervolgens zal worden bepaald wat de effecten zijn. ‘We kijken dan vooral naar de risico’s die belangrijk zijn voor onze maatschappelijke opdracht.
We gaan dus risicogebaseerd toezicht houden. Onze toezichtaanpak zal per groep van accountantsorganisaties (segment) kunnen verschillen en is afgestemd op de schaal en activiteiten van een accountantsorganisatie.’
Data-gedreven
De toezichthouder schrijft dat het toezicht data-gedreven is. Op die manier kan er gericht en efficiënt toezicht worden gehouden. Dit jaar houdt de AFM al pilots met data-uitvragen aan de accountantsorganisaties. Dat moet er voor zorgen dat de inspanningen van de organisaties om de data beschikbaar te maken worden beperkt.
De voormalige toezichthouders, NBA en SRA, blijven betrokken. Er zal vooral samenwerking zijn in de vorm van informatie-uitwisseling. ‘De informatie van de NBA en SRA heeft daarbij een belangrijke signaalfunctie voor ons risico-gebaseerde toezicht. We streven samen naar een hoge, duurzame kwaliteit van wettelijke controles en een groot maatschappelijk vertrouwen in de accountancysector.’
Informatiesessies
De afspraken tussen de toezichthouders worden vastgelegd in een (herzien) convenant. Dat wordt gepubliceerd in de Staatscourant, schrijft de AFM. Het toezicht zal stapsgewijs worden opgebouwd. ‘Wij bouwen contactmomenten met u in om u daarover op de hoogte te houden. In het voorjaar van 2021 hebben we een eerste reeks online informatiesessies georganiseerd. Een aantal veel gestelde vragen kunt u via de link rechts bovenaan deze pagina bekijken.’
In het najaar van 2021 deelt de AFM leerpunten uit de data-puntenpilots en stellen ze een basisset beschikbaar van de in 2022 uit te vragen datapunten. Eind 2021 of begin 2022 volgen nieuwe laagdrempelige online informatiesessies, aldus de AFM.