De AFM verzoekt beheerders van beleggingsinstellingen om meer aandacht te besteden aan transactiemonitoring, zodat zij ongebruikelijke transacties beter kunnen herkennen. Dit verzoek volgt uit een analyse van de AFM over de naleving van de Wwft en Sw. Over het algemeen blijkt uit de analyse dat de sector de naleving van deze wetten steeds beter onder de knie heeft. Om inzicht te krijgen in de mate van naleving stuurt de AFM periodiek een vragenlijst naar beheerders, die ervoor moeten zorgen dat de beleggingsinstellingen die zij beheren aan deze wetten voldoen.
Voortgang
Uit de door de AFM ontvangen Wwft- en Sw-vragenlijsten blijkt dat beheerders de afgelopen jaren belangrijke vooruitgang hebben geboekt bij de naleving van deze wetten, waaronder op het gebied van risicobeoordeling en beleid, het melden van ongebruikelijke transacties en de opleiding van medewerkers.
In 2022 hebben 703 beheerders de uitvraag over 2021 ingevuld, waarbij enkele specifieke aandachtspunten zijn geïdentificeerd, zoals de behoefte aan verbetering van de transactiemonitoring en de noodzaak voor beleidsbepalers om de benodigde opleidingen te volgen.
Hulpmiddelen
Hoewel de AFM een toename ziet van het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties door beheerders bij de Financial Intelligence Unit, blijkt uit hun analyse dat slechts 11% van de beheerders ongebruikelijke transacties opmerkt met hun transactiemonitoring. De AFM raadt aan om meer gebruik te maken van hulpmiddelen, zoals het opstellen van een verwacht transactieprofiel van een klant of het onderzoeken van referentiegroepen, om ongebruikelijke transacties beter te kunnen detecteren.
Opleiding
Het merendeel van de beheerders biedt hun medewerkers opleidingen aan over de Wwft en Sw. Desondanks is er nog ruimte voor verbetering bij de opleidingen die dagelijks beleidsbepalers volgen. In 2022 gaf slechts 44% van de dagelijks beleidsbepalers aan een Wwft-opleiding te hebben gevolgd, terwijl dit voor Sw-opleidingen slechts 39% was. Het is cruciaal dat ook dagelijks beleidsbepalers voldoende opleidingen krijgen, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor het naleven van de Wwft en Sw. Op deze manier kunnen zij hun eindverantwoordelijkheid op een adequate manier dragen.
Sanctielijsten
Beheerders moeten hun relaties screenen op drie sanctielijsten om te voldoen aan de verplichtingen van de Sanctiewet: de Nationale sanctielijst terrorisme, de EU-sanctielijst en de VN-sanctielijst. Het gebruik van de EU- en VN-sanctielijsten is gestegen naar respectievelijk 79% (2020: 75%) en 70% (2020: 65%) van alle beheerders. Het gebruik van de nationale sanctielijst terrorisme is nagenoeg gelijk gebleven.
Naar verwachting is het gebruik van de lijsten in 2022 verder toegenomen als gevolg van de sancties tegen Rusland. De AFM heeft voor de vierde keer de Wwft- en Sw-vragenlijst uitgezet bij beheerders. De uitkomsten worden gepubliceerd om te laten zien waar verbeteringen nodig zijn. Omdat er over het algemeen goede stappen vooruit zijn geboekt, zal de vragenlijst voortaan iedere twee jaar in plaats van jaarlijks worden uitgezet.