EY is van plan de adviestak na splitsing een flinke zak geld mee te geven voor overnames. Het zou gaan om een bedrag van $2,5 miljard. Komend jaar maakt de afgesplitste consultantstak mogelijk een beursgang in New York. Het is nog onbekend hoe de tak gaat heten.
Signaal
Het is een flink bedrag, maar volgens kenners kan de zak geld weleens heel snel leeg zijn. Binnen de adviessector is al langere tijd een fusiegolf bezig. Fusies en overnames onder consultants zijn echter wel notoir in complexiteit.
De eigenaar van Consultancy.org, Larry Zeenny, becijfert dat de Big Four kantoren gemiddeld al zo’n zestig tot tachtig overnames doen per jaar, wereldwijd. Toch is een bedrag van $2,5 miljard over twee jaar ook voor bigfour-begrippen een flink bedrag. Volgens Zeenny geeft EY hiermee duidelijk een signaal af.
Stemming dit voorjaar
De eigenaar van het nieuws- en dataplatform denkt wel te weten met wel doel het Big Four-kantoor op het overnamepad stapt. Onder meer in verband met het opschalen van diensten waar het bedrijf na splitsing minder beperkt zal zijn door eventuele belangenverstrengelingen. Daarnaast zal ook het opvullen van gaten van landen waar EY-partners zullen stemmen over de splitsing een rol spelen.
Dit voorjaar stemmen behalve bijna 250 EY-partners in Nederland samen met hun 13.000 internationale collega’s over de splitsing. Hoewel China en Israël al hebben aangegeven tegen te zullen stemmen, schaart de mondiale managing partner, Carmine di Sobio zich achter het initiatief. De Nederlandse managing partner Jeroen Davidson heeft zich ook enthousiast uitgelaten over het idee dat uit Britse en Amerikaanse koker komt.
Splitsing is lucratief
Het idee achter de splitsing is dat de adviestak meer vrijheid krijgt om lucratieve diensten te verkopen aan bedrijven waar EY ook de boeken van controleert. Iets wat verboden is zolang beide diensten onder één dak plaatsvinden.
De overige Big Four-kantoren houden vooralsnog scheiding tussen accountancy en advies af. Zij stellen dat het hebben van alle activiteiten onder één dak juist voor synergie zorgt.
Gouden consultancytijden
De adviessector beleefd momenteel gouden tijden, zo stelde Deloitte-topman Hans Honig laatst. Veel ondernemingen zijn bezig met een digitaliseringsslag en zijn aan het herstructureren. Daarbij maken ze flink gebruik van externe kennis. Er is bovendien veel te doen bij bedrijven vanwege striktere duurzaamheidseisen, personeelstekorten en grondstoffen schaarste.
Consultancymarkt
In de afgelopen negen jaar deed EY al tweehonderd kleine en enkele grote overnames. Na Deloitte is het daarmee de actiefste van de grote vier. Beursgenoteerde concurrent Accenture doet overigens ook goede zaken. Kleinere consultants die actief zijn op het gebied van digitalisering en ESG-advies zijn populair.
Of de splitsing bij EY het beeld van de markt wezenlijk gaat veranderen is nog maar de vraag, dat denkt ook Mark van Weegen, die lange tijd als senior partner bij consultant Kearney werkte. Volgens hem is er tegelijkertijd sprake van consolidatie en fragmentatie, aldus het FD.