Nog meer beweging op de Nederlandse accountancymarkt. Moore MTH en KroeseWevers gaan fuseren. Met het samengaan van de twee kantoren ontstaat een nieuwe top 10-speler. Samen hebben de twee kantoren ruim 900 medewerkers, 35.000 klanten en een gezamenlijke jaaromzet van €100 miljoen.
Versterken en kwaliteit waarborgen
De accountancymarkt is in beweging. Waterland zette eerder dit de eerste stap op de Nederlandse markt. De verwachting is dan ook dat er nog meer fusies zullen volgen de komende tijd. KroeseWevers en Moore Netherlands (MTH) willen per 1 januari 2023 fuseren.
Met 20 vestigingen en 37 partners ontstaat een serieuze accountants- en adviesorganisatie. Met de fusie zeggen directievoorzitters Eric Hutten (KroeseWevers) en Olaf ten Hoopen (Moore Netherlands) hun internationale positie te kunnen versterken en de continuïteit en kwaliteit van de dienstverlening beter te kunnen waarborgen.
‘Dit past bij de ambitie van zowel Moore MTH als KroeseWevers om invulling te geven aan verdere, duurzame groei’, aldus de directievoorzitters.
Goede buren
Aan het begin van het nieuwe jaar zal ook de nieuwe naam bekend worden gemaakt. De integratie zal daarna geleidelijk vorm krijgen. Beide kantoren blijven in de tussentijd actief onder eigen naam. De organisaties stellen momenteel al goede buren te zijn.
Moore MTH lijkt net iets groter dan KroeseWevers en is onderdeel van de internationale accountantsorganisatie Moore. De accountant is sterk vertegenwoordigd in Midden-en Noord-Nederland, met onder meer vestigingen in Amsterdam, Lelystad en Amersfoort, maar ook in Steenwijk, Assen, Meppel en Heerenveen.
KroeseWevers heeft het hoofdkantoor in Enschede en richt zich met zeven vestigingen op Noord- en Oost-Nederland. Naast vestigingen in Groningen en Emmen is KroeseWevers actief in vijf Overijsselse en Gelderse steden, dat schrijft het FD.
Uitdagingen
Moore heeft een groot internationaal netwerk van 114 vestigingen met onder zijn vlag twee middelgrote Nederlandse middelgrote kantoren, MTH en DRV. Beide kantoren beogen een nauwere samenwerking maar blijven zelfstandige kantoren, DRV maakt dan ook geen deel uit van de aangekondigde fusie.
De fusie moet de kantoren helpen in uitdagende tijden. Krapte op de arbeidsmarkt, toenemende wet- en regelgeving en digitalisering. Met het samengaan hopen de kantoren een aantrekkelijkere werkgever te worden. De sector heeft dan ook te kampen met grote tekorten.
Bewegingen op de markt
Bovendien zullen ook de klanten profiteren van de schaalvergroting stellen de directies. Zo zal de dienstverlening op het gebied van btw-advies, bedrijfsfinanciering, IT-dienstverlening, subsidieadvies en personeel- en salarisadvies worden versterkt. Daarnaast zullen klanten ook internationaal beter geholpen kunnen worden. Medewerkers kunnen ook profiteren van internationale uitwisselingsprogramma’s.
Behalve de eerdergenoemde stap van investeringsmaatschappij Waterland op de Nederlandse accountancymarkt werd recent een joint venture aangekondigd tussen het Belgische accountantskantoor PIA Group en Brouwers Accountants uit Zwolle. Eind vorig jaar werd het noodlijdende Accon avm door Flynth overgenomen, aldus het FD.