Arnhems accountantskantoor Accon avm heeft de financiële verslaggeving niet op orde. De raad van commissarissen heeft een externe partij ingehuurd om de zaak te onderzoeken. Opzet wordt niet uitgesloten en de bestuursvoorzitter Guus Delger is inmiddels geschorst. Het kantoor heeft vanwege de problemen de jaarrekening over 2020 moeten uitstellen.
Bijzonder beheer
Ondanks het uitstel is al duidelijk dat Accin avm 2020 en het lopende jaar met verlies afsluit. Dat stelt interim-bestuurder Theo de Vries. Hoeveel precies kan De Vries nog niet zeggen. ‘Wij moeten behoorlijk forse correcties doen op het eigen vermogen en de post goodwill, over een paar weken moet uit de jaarrekening blijken hoeveel dat precies is.’
ING heeft Accon in bijzonder beheer geplaatst. Een maatregel die wordt ingezet wanneer bedrijven in financiële problemen verkeren. De interim bestuurder kan op dit moment nog niets zeggen over de oorzaken van de problemen. De jaarrekening moet meer duidelijkheid verschaffen over het onstane gat in de boekhouding. De geschorste Delger was niet bereikbaar voor commentaar, schrijft het FD.
Orde op zaken
De Arnhemse accountantsclub is met een omzet van circa €90 miljoen en ruim 800 medewerkers met 40 vestigingen, een middelgroot kantoor. Interim bestuurder De Vries wil niet vooruitlopen op de gevolgen voor het bedrijf, maar een forse sanering is waarschijnlijk niet nodig. ‘Onze winstmarge blijft achter bij de concurrent, maar ik denk niet dat grote ingrepen nodig zijn om die te verbeteren en winstgevend te zijn.’
Theo de Vries werd op verzoek van de raad van commissarissen aangesteld om orde op zaken te stellen. Dat gebeurde toen ceo Delger in september ziek thuis kwam te zitten. Toen op dat moment bleek dat de cijfers niet klopten vertrok ook een ander bestuurslid. Nu is duidelijk dat de problemen veel groter zijn. De Vries, zelf ook accountant van beroep viel al eerder in bij concurrent Flynth toen dat bedrijf in de financiële problemen kwam.
Oob-kantoor
Het kantoor uit Arnhem kreeg bekendheid door als relatief kleine club het controlewerk voor grote beursgenoteerde ondernemingen op te pakken. Zogeheten organisaties van openbaar belang (oob’s). Daar is een speciale AFM-vergunning voor nodig. Zo nam het het kantoor onder meer de controle van verzamelfonds Value8 en biotechbedrijf Esperite op zich. Bij Esperite weigerde Accon de cijfers over 2017 goed te keuren.
Toezichthouder AFM vond de controles echter benedenmaats en moest de oob-vergunning in 2019 inleveren. Net als sectorgenoten Grant Thornton en Baker Tilly. Sindsdien hebben vooral de kleinere beursfondsen grote moeite met het vinden van een accountant. Er zijn immers nog maar zes oob-kantoren over, aldus het FD.