De kabinetsplannen die schijnzelfstandigheid moeten terugdringen zijn te vaag en onduidelijk. In sommige sectoren schieten de plannen zelfs het doel voorbij. Dat zegt Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). De zelfstandigenvereniging reageert op een gezamenlijke brief van Karien van Gennip (Sociale Zaken en en Werkgelegenheid) en Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst).
Handhavingsmoratorium
De verbeterde wetgeving die een een heldere juridische afbakening tussen werknemers en zzp’ers zal bevatten, moet uiterlijk begin 2024 klaar zijn. VZN vindt echter dat er nog te veel onduidelijk is. oorzitter Cristel van de Ven waarschuwt: ‘Als het kabinet nu de handhaving gaat opvoeren zonder dat je weet waar je aan toe bent, dreigt een herhaling van 2016.
In 2016 werd handhaving van de nieuwe zzp-wet uitgesteld omdat er grote onrust ontstond in de markt. Begin 2025 loopt het handhavingsmoratorium af. Tot die tijd gaat de Belastingdienst de controles intensiveren.
Afbakening begrippen
VZN heeft twijfels bij het criterium ‘organisatorische inbedding’. Het kabinet wil dit gebruiken om te bepalen of iemand als freelancer werkt of eigenlijk verkapt werknemer is. Iemand die werkzaamheden verricht die deel uit maken van de kernactiviteiten van een bedrijf of in feite hetzelfde werk verricht als een werknemer, is volgens het begrip geen opdrachtnemer. Dit valt echter lastig vast te stellen, stelt Van de Ven.
Het begrip ‘gezag’ is ook ingewikkeld om af te bakenen. ‘En als het daar al niet lukt om het te operationaliseren, waarom dan nog een criterium toevoegen dat lastig objectief meetbaar is? We hebben er een hard hoofd in dat dit de oplossing gaat bieden.’
Uitwerking
De belangenvereniging heeft meer vertrouwen in de ondernemerscriteria die als contra-indicatie moeten fungeren. Maar ook daar is de uitwerking nog niet concreet, zo oordeelt Van de Ven. Er moet bijvoorbeeld gekeken worden naar een minimale inkomenseis, een buffereis of een minimumaantal opdrachtgevers, zegt zij. ‘Onze oproep is dan ook: ga aan de slag met de uitwerking en betrek zelfstandigenorganisaties erbij.’ Het lijkt erop dat Van Gennip met deze striktere regelgeving probeert te voorkomen dat de enorme uitstroom in de zorg en andere essentiële sectoren doorzet, zo merkt VZN op. De oplossing ligt volgens de zzp-club niet in de pas afsnijden van zzp’ers maar in goed werkgeverschap, zo schrijft het FD.