De Tweede Kamer zou graag een versnelde verhoging van de kilometervergoeding zien als extra compensatie voor de hoge energie- en brandstofprijzen. In het coalitieakkoord is al afgesproken dat de belastingvrije kilometervergoeding per 2024 omlaag gaat. Met hoeveel is echter nog niet afgesproken. Tijdens een debat over de dalende koopkracht werd duidelijk dat naast een Kamermeerderheid ook de regeringspartijen voor een eerdere aanpassing zijn.
Van schenken naar tanken
Het moet ervoor zorgen dat reizen van of voor werk betaal blijft nu de brandstofprijzen door het plafond schieten. De vrijstelling staat overigens al jaren op 19 cent per kilometer en het is dan ook niet voor eerst dat er kritisch over wordt gesproken. VVD-Kamerlid Eelco Heinen denkt dat de vergoeding volgend jaar kan worden verhoogd naar 23 cent. “Dat lijkt niet veel, maar voor een gemiddelde forens is dat 50 euro in de maand”, aldus Heinen.
Waar de verhoging van betaal zal worden is nog onduidelijk. Heinen pleit ervoor het geld te gebruiken dat vrijkomt door het afschaffen van de zogenaamde jubelton. “Dus niet goedkoper schenken, maar wel goedkoper tanken.”
Drempel tegemoetkoming
De Kamer wil bovendien dat het kabinet onderzoekt of meer mensen met een laag inkomen in aanmerking kunnen komen voor de 800 euro ondersteuning via de gemeenten. De drempel staat nu op een inkomen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum. Een Kamermeerderheid is voor het verhogen van die drempel naar 130 procent. Wat dat gaat kosten en hoeveel mensen daarmee geholpen worden is niet duidelijk.
Meer lezen over dit onderwerp bezoek dan onze online kennisbank, Nextens Naslag.