Mensen die scheiden in de bijstand komen vaak in de problemen met toeslagen. Door een knelpunt in de wet betalen zij vaak hoge bedragen terug aan de Belastingdienst.
Toeslagenpartner
Als twee mensen samenwonen, krijgen zij samen een bijstandsuitkering. Maar als zij uit elkaar gaan, dan krijgen zij elk individueel een uitkering. En die individuele uitkering is hoger dan de helft van de gezamenlijke uitkering. Volgens de Belastingdienst gaat hun inkomen dan omhoog. Omdat de Belastingdienst voor de berekening van toeslagen kennelijk alleen naar hele jaren kan kijken, telt het inkomen van een ex-partner gewoon voor het hele jaar van scheiden mee. Omdat individuele inkomens stijgen, en de Belastingdienst de ex-partner voor het hele jaar nog als toeslagenpartner ziet, zorgt dat vaak voor hoge schulden aan terug te betalen toeslagen.
Onderling regelen
Het ministerie van financiën erkent het probleem, maar de Belastingdienst zegt dat de exen het maar ‘onderling moeten regelen’. In 2018 voerde de Belastingdienst wel een regeling in om de onterechte terugbetaling te voorkomen. Op basis van de ‘10%-regeling’ kan iemand vragen het inkomen van een ex-partner niet mee te tellen als het jaarinkomen van de ex met 10% of meer omhoog is gegaan. Als mensen scheiden in de bijstand, voldoen zij vaak aan deze voorwaarde.
Bewijs
Om aanspraak te maken op de regeling vraagt de Belastingdienst bewijs. Documenten waarop het bruto-inkomen staat om precies te zijn. Maar op de documenten die mensen in veel gemeenten over hun bijstand ontvangen staat alleen het netto-inkomen. Als resultaat wederom veel onterechte toeslagenschulden.
2,5 keer zoveel fouten
Ook stellen die niet in de bijstand zitten maar wel uit elkaar gaan hebben het moeilijk met de belastingregels. Zij maken 2,5 keer zoveel fouten als getrouwde stellen. Veel fouten komen voort uit het fiscale partnerschap, dat ook hier voor de Belastingdienst voor het hele jaar van toepassing is en niet enkel tot de datum van uit elkaar gaan. Dit zou opgelost kunnen worden door de peildatum te veranderen naar de datum van scheiding. Een woordvoerder zegt dat de problemen met de bijstand en 10% regeling onderzocht worden als onderdeel van een inventarisatie van alle problemen met het toeslagenstelsel.