De box 3 heffing gaat op de schop en wel veel sneller dan gedacht. De nieuwe coalitie wil de daadwerkelijk behaalde rendementen op vermogen belasten. Dat voorzien verschillende door het FD geraadpleegde fiscalisten. Het lot van de huidige box 3 regeling lijkt met het recente arrest van de Hoge Raad bezegeld.
Stroomversnelling
In het coalitieakkoord staat de stelselwijziging pas voor 2025 op het programma maar volgens Bas Jacobs, hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit, is er nu een uitgelezen kans om te hervormen. De verwachting is dan ook dat het arrest voor een stroomversnelling zal zorgen. Wanneer de coalitie de oorspronkelijke planning aanhoudt, zal de fiscus de komende jaren worden overspoelt met het miljoenen bezwaarschriften.
Daar komt bovenop dat de politieke druk groot is om de spaarders tegemoet te komen. Spaarders worden met het huidige stelsel geacht een groter deel te beleggen. Wie dat niet doet betaalt meer aan vermogenstaks dan ze aan rendement behalen. Daartegenover is de belastingdruk voor beleggers vanwege de hoge rendementen juist laag. Volgens fiscalist Cor Verduin van Grant Thornton kun je spreken van een een degressief belastingstelsel.
Uitvoeringstechnisch complex
Als die nieuwe coalitie de spaarders tegemoet wil komen zonder in te leveren op belastinginkomsten, zullen beleggers zwaarder moeten worden belast, stelt Roland Brandsma, hoogleraar fiscale economie aan de Universiteit van Amsterdam en verbonden aan PwC. Een politieke keuze, en uitvoeringstechnisch complex.
Banken en vermogensbeheerder houden spaarrente, dividenden en koerswinsten netjes bij. Maar huren worden niet centraal geadministreerd. Wie bepaalt de waarde(stijging) van een huurhuis? Brandsma pleitte daarom eerder voor het belasten van spaargeld op daadwerkelijk rendement en het handhaven van een fictief rendement voor beleggingen. Het rendement op vastgoed is het moeilijkst te peilen, benadrukt Overduin.
Elegante en praktische oplossing
Flip de Kam, emeritus hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit Groningen bevestigt, ‘Vastgoed is inderdaad het probleem. Maar wat is ertegen als mensen de opbrengsten daarvan zelf invullen, waarna de belastingdienst steekproefsgewijs controles uitvoert door bankafschriften en huurcontracten op te vragen? Dat lijkt mij de meest elegante en praktische oplossing. De vermogenswinst kun je dan afrekenen bij verkoop van het vastgoed.’, aldus De Kam tegenover het FD.