Belastingbetalers met spaargeld die de afgelopen jaren geen bezwaar aantekenden tegen hun box 3-heffing krijgen definitief geen compensatie. Het kabinet heeft daar geen geld voor in de begroting, zo bevestigen Haagse bronnen. Het compenseren van de niet-bezwaarmakers zou 4 miljard extra kosten. Ook rijkste non-bezwaarmakers zouden dan gecompenseerd worden. Het is dan ook onverantwoord om op dit moment met alles wat gaande is, extra miljarden vrij te maken voor de vermogenstaks-compensatie.
Koopkrachtreparaties versus compensatie
Het zag er overigens al slecht uit voor de groep niet-bezwaarmakers. In mei oordeelde de Hoge Raad namelijk al dat de groep geen recht heeft op de compensatie. Dit gebeurde nadat de Tweede Kamer had opgeroepen om juist ruim te compenseren, ook aan de miljoenen niet-bezwaarmakers. Iedereen die geen bezwaar aantekende tegen de box 3-heffing over de jaren 2017 tot en met 2020, is daardoor afhankelijk van de politiek om nog iets terug te zien van de onrechtmatige heffing.
In Den Haag worstelde men de afgelopen maanden met het vraagstuk. Maar belasting teruggeven aan de rijkste Nederlanders terwijl er tegelijkertijd flinke koopkrachtreparaties nodig zijn, lijkt toch een brug te ver. De inflatie loopt op, er dreigt een energiecrisis en er is een oorlog gaande in Oekraïne, dat schrijft het FD.
Eenmalige vergoeding
Bovendien zou het meeste geld naar grote spaarders zijn gegaan, zo liet staatssecretaris Marnix Van Rij aan het begin van de zomer doorrekenen. De eventueel te veel betaalde belasting is voor mensen met spaargeld tot een ton een paar honderd euro, tot twee ton maximaal €2000 per jaar. Wie daarnaast ook belegt krijgt al snel veel minder. De rentestand was namelijk wel veel lager dan waar de fiscus mee rekende maar de winsten op aandelen waren daartegenover veel hoger.
Een optie die lang op tafel lag, zou een standaard eenmalige vergoeding zijn. Maar die optie kent ook risico’s zoals rechtsongelijkheid en precedentwerking. Bovendien zou een nieuwe hersteloperatie extra druk leggen op de nu al overbelaste Belastingdienst. Daarover zei Van Rij al eerder in de Kamer dat de operatie andere beleidsprioriteiten in de weg zou komen te liggen, aldus het FD.