Ook voormalig topman van ABN Amro Kees van Dijkhuizen is verdachte in het onderzoek naar overtredingen van de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Het Openbaar Ministerie heeft bovendien bevestigd dat er een vierde verdachte is aangemerkt in het strafrechtelijk onderzoek.
Naleving anti-witwaswet
Oud-bestuurder Gerrit Zalm en medebestuurders Chris Vogelzang en Joop Wijn waren al verdachten in het onderzoek. De oud-topman wordt verdacht van het ‘feitelijk leidinggeven bij overtredingen van de antiwitwaswet door ABN Amro’, bevestigt zijn advocaat aan het Financieele Dagblad.
Van Dijkhuizen was tussen 2017 en 2020 bestuursvoorzitter bij de bank. Daarvoor was hij sinds 2013 financieel bestuurder onder Zalm. Volgens justitie is ABN Amro in die periode ernstig tekortgeschoten in de naleving van de anti-witwaswet. Als voormalig bestuurder is Van Dijkhuizen volgens het OM verantwoordelijk voor die naleving. Bovendien kreeg de topman meermaals aanwijzingen en boetes van toezichthouder De Nederlandsche Bank.
Individueel aansprakelijk
Ondanks de waarschuwingen bleef het lange tijd misgaan bij de staatsbank. Onder de codenaam ‘Guardian’ begon het OM in 2019 een onderzoek naar de witwascontroles. Bij dat onderzoek werd duidelijk dat de bank niet goed wist wat klanten en bedrijven deden met hun rekeningen en diensten. Bovendien nam ABN onvoeldoende actie bij verdachte situaties. In 2021 schikte ABN al met het OM voor 480 miljoen euro.
Vervolgens werd besloten om ook te onderzoeken of de bestuurders individueel aansprakelijk zijn voor de tekortkomingen. Aanvankelijk leek het onderzoek zich vooral toe te spitsen op de jaren 2014 tot 2017, toen Gerrit Zalm voorzitter was. De Nederlandsche Bank gaf echter eerder al aan dat de pijn lag in latere jaren. Of er ook medebestuurders van Van Dijkhuizen betrokken worden in het strafrechtelijk onderzoek is nog onbekend, schrijft de Volkskrant.