De belastingvoordelen die ondernemers krijgen bij bedrijfsopvolging staan al enige tijd ter discussie. Uit een enquête onder (kandidaat)notarissen en adviseurs blijkt dat het merendeel wel iets ziet een beperking van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Net iets meer dan de helft vindt dat vrijstelling en uitstel van belastingen bij schenking of erfenis geheel kan vervallen als er voldoende vrij besteedbaar vermogen aanwezig is om de heffing te kunnen betalen.
Voldoende middelen
De enquête werd gehouden door de Radboud Universiteit en Netwerk Notarissen, waarbij 150 kantoren zijn aangesloten. De vrijstellingen en uitstel van belastingen bij bedrijfsopvolgingen staan ter discussie omdat ze te ruimhartig of ondoelmatig zouden zijn. Zo concludeerde het Centraal Planbureau in een gepubliceerde evaluatie van de BOR. De coalitie kondigde in het regeerakkoord aan met aanpassingen te zullen komen.
Een op de vijf ondervraagden antwoordde met een volmondig ja op de vraag of de BOR zou moeten worden geschrapt wanner voldoende liquide middelen aanwezig zijn om de belastingen te voldoen. Drie van de tien ondervraagden laten dat afhangen van praktische maatstaven om te bepalen of aan de belastingverplichtingen kan worden voldaan. In de huidige regeling is ruim €1,1 miljoen aan vermogen vrijgesteld van schenk- en erfbelasting, daarboven is 83% van het vermogen vrijgesteld van belasting. Bovendien is uitstel mogelijk voor verschuldigde inkomstenbelasting over de toegenomen ondernemingswaarde.
Moderniseren van de BOR
In zijn algemeenheid stelt 47% van de zakelijke dienstverleners dat de BOR beperkt moet worden, 35% wil de regeling ongewijzigd laten en 10% is voor uitbreiding. De meesten zijn voor de aanpak van oneigenlijk gebruik van de regeling. Nu is het bijvoorbeeld mogelijk dat binnen één familie per generatie meermalen voor dezelfde onderneming de bedrijfsopvolgingsregeling kan gelden. Driekwart van de ondervraagden is van mening dat dit aangepast dient te worden.
‘Een aantal onderdelen van de bedrijfsopvolgingsregeling kunnen volgens professionals soberder. Maar op een aantal punten is de bedrijfsopvolgingsregeling te streng’, stelt Lucienne van der Geld, een van de onderzoekers en verbonden aan zowel Netwerk Notarissen als Radboud Universiteit. Zo maakt het onderzoek duidelijk dat de wetgever met verschillende punten aan de slag kan om de BOR te moderniseren, aldus Van der Geld.
Familiebedrijven
De enquête werd uitgezet onder de leden van negen beroepsorganisaties tussen 31 augustus en 6 september 2022. In totaal waren er 268 deelnemers. Overigens werd ook een groep ondernemers gevraagd naar de BOR door de onderzoekers. Hieruit kwam naar voren dat zij de belastingvoordelen noodzakelijk achten voor zowel de continuïteit van de Nederlandse familiebedrijven in het algemeen als voor de eigen onderneming. De grote meerderheid vindt dat ook dat de regeling ongewijzigd moet blijven. Wel stelde een kwart van de ondervraagde ondernemers dat de belastingvoordelen achterwege kunnen blijven als het bedrijf dan wel de opvolger in staat is belastingen te betalen, aldus het FD.