Nederland overweegt om België te compenseren in gevallen waarbij Belgische werknemers van Nederlandse bedrijven vaker thuis mogen werken. Staatssecretaris Marnix van Rij liet dit doorschemeren in de Tweede Kamer. Andere landen zoals Zwitserland en Frankrijk kennen al een een compensatieregeling voor de wegstromende belasting doordat er meer thuisgewerkt wordt.
Corona-uitzondering
Er is al enige tijd een klaagzang hoorbaar omdat grensarbeiders na het intrekken van een tijdelijke corona-uitzondering weer belasting moeten betalen in het land waar ze wonen over de daar gewerkte dagen. Bovendien lopen bedrijven sindsdien het risico dat ze voor een deel van hun winst in de buurlanden worden aangeslagen. Daarbij dreigt vanaf 1 juli bij meer dan één dag per week telewerken een verschuiving in de sociale zekerheid, schrijft het FD.
Niet onoplosbaar
Daarom wil Den Haag afspreken dat er maximaal twee dagen ‘grenzeloos’ kan worden thuisgewerkt. Er zijn veel meer Belgen die in Nederland werken dan er Nederlanders in België werken, dus dat heeft consequenties. ‘Meer toegeven kost België meer geld. Maar dit is niet onoplosbaar. Het mag volgens mij nooit het argument zijn om tot in lengte van jaren onzekerheid te hebben.’
De precieze uitwerking is er nog niet en er lopen nog onderhandelingen. Sinds vorig jaar heeft de Van Rij al drie keer met onze zuiderburen gesproken over een aanpassing van het verdrag tegen dubbele belasting.
Fiscale beperkingen
De staatssecretaris kreeg samen met de andere leden van de commissie-Financiën vragen over de kwestie. Zo wilde Kamerlden weten waarom het niet lukt om thuiswerkregelingen af te spreken met de buurlanden. Duitsland heeft dit immers al met Oostenrijk en België met Luxemburg.
Zo wordt de ‘vrije baankeuze’ binnen de EU gehinderd, stelde Romke de Jong van D66. Inge van Dijk van het CDA benadrukte dat ASML zo’n 850 grensarbeiders in dienst heeft. Het is wat Van Dijk betreft belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen mensen opstappen vanwege fiscale beperkingen.
Bilaterale of multilaterale afspraken
Die beperkingen kunnen nu flink oplopen. Belgische werknemers bij een Nederlands bedrijf kunnen er €1500 netto bij inschieten. ‘Het moet duidelijk zijn voor een werknemer wat hij netto overhoudt en ook aan administratieve verplichtingen kwijt is. Hetzelfde geldt voor de werkgever’, aldus Van Rij.
Daarom maakt Nederland zich sterk voor een regeling waarbij de grenswerkers minstens 40% van hun werktijd, thuis kunnen werken zonder gevolgen voor de belastingen of sociale zekerheid. Dat ligt juridisch nog wel iets ingewikkelder. Sociale zekerheid valt dan wel onder een EU-verordering maar lidstaten gaan zelf over de directe belastingen. Wel kunnen landen bilateriale of multilaterale afspraken maken.
Eind maart
Dat laatste is voor Nederland relatief overzichtelijk. België heeft vier buurlanden en Duitsland zelfs tien. ‘Dus alles wat ze met ons zouden afspreken, heeft meteen een doorwerking naar die andere negen.’ aldus Van Rij. De staatssecretaris hoopt wanneer België om is, via de Benelux en de drie aangrenzende Duitse deelstaten de druk op Berlijn op te voeren.
Minister Van Gennip, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt dat het Brusselse overleg over grensarbeid en de gevolgen voor sociale zekerheid al verder is gevorderd. Mogelijk ligt er eind maart al een afspraak met een aantal landen, aldus het FD.