Het gaat er hard aan toe bij accountantskantoor Flynth. Vanwege een conflict over wie bestuurders mag benoemen en ontslaan is in maart zelfs de volledige raad van commissarissen opgestapt. Het komt zelden voor dat een complete toezichthoudende raad van een onderneming vertrekt. Het zou gaan om een ongekende interne machtsstrijd.
Bestuursconflict
Het kantoor is met ruim 1500 medewerkers en €141 miljoen omzet na de Big Four, een van de grootste accountantskantoren in Nederland. Het heeft meer dan zestig vestigingen en meer dan 35.000 ondernemers als klant. Het bedrijf biedt fiscaal en financieel advies aan. Maar ook wettelijke controles van de jaarcijfers. Veel klanten komen uit de landbouw sector.
Vakwebsite Accountancy van Morgen wist eerder deze week te melden dat er bestuursconflict was ontstaan. Het zou gaan over een wijziging van de statuten van het kantoor. De raad van commissarissen zou met de wijziging verschillende bevoegdheden moeten inleveren. Zo ook de benoeming en het ontslag van leden van de raad van bestuur.
Ontslag bestuursvoorzitter
Volgens anonieme bronnen was de wijziging ingezet met vanwege het voornemen van de commissarissen om de huidige bestuursvoorzitter Bas Hidding te ontslaan. Met die reden wil de aandeelhouder de macht van de toezichthouders beperken om zo het ontslag te blokkeren. Het kantoor kent maar één aandeelhouder, de Stichting Beheer Flynth onder leiding van Rabobank-commissaris Arian Kamp.
Volgens een woordvoerder van Flynth is het bestuur meegezogen in het conflict. Maar er zou daarbij ‘niet zijn besloten tot het ontslag van de bestuursvoorzitter’. In een schriftelijke verklaring spreekt het kantoor van een conflict rond de statuten dat ondanks ‘diverse oproepen en handreikingen’ is geëscaleerd.
Uniek
‘Het Stichtingsbestuur zag zich daarom gedwongen het ultieme middel in te zetten waarover zij beschikt, namelijk het opzeggen van het vertrouwen, en daarmee het inzetten van het ontslag van de leden van de raad van commissarissen van Flynth’, aldus het kantoor dat stelt dat het ‘deze zeer ongebruikelijke maatregel met tegenzin heeft genomen’.
Dat is uniek. Het komt vaker voor dat meerdere commissarissen opstappen. Maar een hele raad gebeurt maar zelden. Dat loopt daarom via de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam. De raad bestaat sinds vorige maand uit ex-Schiphol topman Jos Nijhuis en voormalig VolkerWessels-baas Herman Hazewinkel, beide ervaren bestuurders en accountants. Zij zijn voor zes maanden aangesteld om een nieuwe raad te formeren.
De vertrokken voorzitter van de raad van commissarissen wil nog niet reageren. De strijd heeft voor de ontmanteling van een belangrijk intern orgaan geleid. Dat orgaan was verantwoordelijk voor onder meer de naleving van regels en kwaliteit van de accountants. Hoogleraar Corporate Governance Leen Paape van Nyenrode Business Universiteit was onder andere als externe expert lid, aldus het FD.